Brann på fyra ställen norr om Filipstad

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen brann det på flera olika ställen norr om Filipstad.

– Vi har fyra pågående bränder, sade Kristoffer Roden, räddningschef i beredskap vid Bergslagens räddningstjänst under lördagseftermiddagen.

Under lördagseftermiddagen kom larm om inte mindre än fem bränder norr om Filipstad. Strax före klockan fem på lördagen handlade det om fyra pågående bränder men vid sjutiden återstod två av dem.

Strax före klockan nio var även de båda under kontroll.

Skogsbränderna sommaren 2018

– Men vi kommer att få jobba i natt, säger Kristoffer Roden, räddningschef i beredskap vid Bergslagens räddningstjänst. Det sprider sig inte längre och vi håller på att släcka inne i områdena och säkrar utanför så att det inte sprider sig igen.

På söndagsmorgonen höll man på att avveckla branden mellan Gamle sjön och Segeltjärnen.

– Den är på väg att avslutas och ska lämnas över till markägaren, säger Kristoffer Roden, och fortsätter:

– Den andra branden norr om Stensjön, den har vi inte kunnat jobba med under natten då terrängen gör att det är farligt för personalen att jobba i mörkret där. Men vid fyra-tiden var vi igång igen och vi har en helikopter uppe som vattenbombar. Så det brinner forfarande men det känns lugnt.

På väg att avvecklas

Vid 16.40 på söndagseftermiddagen var läget under kontroll med alla bränder som härjat ovanför Filipstad i helgen.

– Vi har kontroll på läget, branden som var mellan Gamle sjön och Segeltjärnen är överlämnad till markägarna och den norr om Stensjön planerar vi att lämna över vid åtta-tiden ikväll om allt går som det ska, säger Kristoffer Roden.

Så här såg det ut under lördagen:

Brand 1

Mellan Gamle sjön och Segeltjärnen brinner det i svåråtkomlig terräng på omkring 200 x 300 meter.

– Det är tre styrkor, från Filipstad, Lesjöfors och Karlskoga, vid den branden. Vi har även hjälp av brandflyget, säger Kristoffer Roden.

Brand 2

Norr om Stensjön, uppe på norra Svinkulleberget, svårtillgängligt område på 200 x 200 meter. Räddningsstyrkor från Filipstad och Storfors samt helikopter på plats.

Vid sjutiden är bara styrkan från Storfors kvar och helikoptern har åkt vidare till Glaskogen.

– Att vi bara har en styrka kvar beror på att det kom in ett regnväder, en lokal åskskur som slog ned spridningen så vi kan börja eftersläckningen. Men terrängen är svårt så det tar lite tid.

Brand 3

Rapporter om en brand i skogen norr om Lesjöfors har också kommit in, där har assisterar Hagfors räddningstjänst.

– Det var ingen brand, säger Håkan Finnkvist, räddningschef. Vi åkte runt och letade men hittade ingenting. Antingen var det inget eller så släcktes det av regnvädret som drog in.

Brand 4

Branden på ett kalhygge i Hällefors kommun var under kontroll redan under eftermiddagen och vid sjutiden släckt.

Samt en femte, som är släckt

– Vi har även haft en liten skogsbrand vid Långban, men den fick vi snabbt kontroll över så den är släckt. Vi har även lämnat platsen, säger Kristoffer Roden.

Vad tror ni att bränderna beror på?

– Det har varit ett åskväder som dragit över så vi tror att det är därför, avslutar Kristoffer Roden.

På måndagen var samtliga bränder släckta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet