Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hannes Fellsman, kommundirektör Filipstad, förklarar vilka som påverkas av gifterna och varför han vill ha bort det. Foto: Johan Forssblad/SVT

Gifter sprids nära vattentäkt i Filipstad

Publicerad

Anrikningsverket i Torskbäcken vid sjön Yngen lades ner för mer än hundra år sedan. Nu ska området saneras och det kommer att kosta mellan 30 och 50 miljoner kronor och förhoppningsvis vara klart år 2025.

– Föroreningen är ändå relativt isolerad, säger Filipstads kommundirektör Hannes Fellsman.

Den förorenade jorden på land ska fraktas bort, däremot låter man sedimenten i sjön vara kvar. Massorna innehåller gruvavfall som bly, arsenik, koppar och zink. Det finns 1 200 områden med samma riskklassning i landet.

Filipstad kommun har inte råd

Torskbäcken är prioriterat eftersom gifterna i avfallet lakas ut och hamnar i Yngen, som är vattentäkt för Filipstad och andra tätorter i kommunen. Arbetet förutsätter att staten betalar. En kommun som Filipstad har inte råd att själv bekosta saneringen av all gammal industrimark.

– Den ligger i en vik på andra sidan sjön mot vårt dricksvattenintag och det finns ingen påverkan på dricksvattnet, säger Filipstads kommundirektör Hannes Fellsman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.