Så här svarar företaget Foto: SVT

Västsvenskt företag pekas ut bakom fuskskivorna

Uppdaterad
Publicerad

Cd-skivor som avslöjar facit till provet för taxiförare säljs dyrt. Nu pekar både Trafikverket och en anonym källa ut ett företag i Göteborgsområdet för att ligga bakom fusket.

I går kunde SVT Nyheter avslöja att Trafikverkets teorifrågor för bland annat taxikörkort har kopierats och säljs för 4.000 kronor på cd-skivor i Karlstad. När SVT spelade upp skivan för Trafikverkets Mikael Stenberg som är ansvarig för teoriproven bekräftade han att det rör sig om provfrågorna. Han kände igen bilderna och kunde se att de är avfotograferade från en skärm.

Här är skivan där "fuskfrågorna" finns.

Både Trafikverket och en anonym källa pekar nu ut ett företag i Göteborgområdet för att ligga bakom fuskskivorna.

– Vi upplever att det inte är någonting som vi behöver förklara för någon, säger en person i företagets ledning.

Är det sant eller inte?

– Jag gav dig ett svar, ett ganska tydligt svar, det är rykten som jag inte vill kommentera, jag känner att vi inte behöver kommentera, säger han.

”Cirkulerar tusentals frågor på nätet”

I en skriftlig kommentar till SVT skriver företaget ”att inriktningen är att förklara vad som gäller med kör- och vilotider, kartläsning, säkerhet och beteende”.

Vad gäller teorifrågorna säger företaget att det ”cirkulerar tusentals frågor på nätet och i olika sociala medier”.

Polisanmält

Trafikverket har gjort polisanmälan mot flera personer som tros stå bakom kopieringen av körkortsprov. Det gäller bland annat Göteborgsföretaget. Enligt Trafikverket handlar det om brott mot upphovsrätten då verkets frågor kopierats och säljs vidare.

Hittills har ingen åtalats misstänkt för brott.

SE MER: Så här går taxifusket till

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar taxifusket

Mer i ämnet