Efter att granbarkborren angripit ett träd dör det. Det leder till att en mängd andra skalbaggar som gillar död ved kan dra nytta av det. Foto: Michael Ekstrand/Länsstyrelsen Dalarna

Granbarkborren hot efter torra sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Det största angreppet hittills av granbarkborre har mätts upp i Götaland i höst. I Värmland ser de inte lika illa ut enligt skogskonsulent Hans Källsmyr. Men det finns angrepp här och där och ser ut att vara lite mer än förra året.

En inventering i Götaland som Skogsstyrelsen och skogsbruket har gjort efter den torra sommaren visar på det värsta angreppet som hittills uppmätts där. Barkborreangreppen omfattar cirka 2,5 miljoner kubikmeter skog – skog för drygt en miljard kronor.

Skogsstyrelsen i Värmland har inte sett behovet av en större inventering även om det är något mer angrepp än förra året.

– Vi ser att angreppen har ökat något sen förra året efter den torra sommaren men det varierar väldigt i länet, säger skogskonsulent Hans Källsmyr.

Angrepp i Fryksdalen

Det är mer rapporter från Fryksdalen i Kil, Sunne och Torsby än från övriga delar av länet.

– Det finns angrepp här och där och vi måste hålla det under bevakning, säger skogskonsulent Hans Källlsmyr.

Skogsstyrelsen centralt uppmanar nu alla skogsägare att se över sina skogar för att avverka skadade träd och begränsa skadorna så gott det går.

Döden för friska träd

– Det blir sannolikt informationsaktiviteter för skogsägare i Värmland om granbarkborren i början på nästa år, säger Hans Källsmyr.

Granbarkborren angriper träd genom att hanen borrar sig in i barken och bygger parningskammare och honorna gräver gångar för att lägga sina ägg i. Sen äter sig larverna utåt innan de förpuppar sig och blir nya barkborrar. Det kan bli döden även för stora fullt friska granar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.