Granbarkborrens angrepp har fördubblats, enligt en kartläggning som Skogsstyrelsen gjort tillsammans med Södra skogsägarna. Foto: SVT

Dubbelt så stora skador från granbarkborren

Uppdaterad
Publicerad

Sju miljoner kubikmeter skog i södra och mellersta Sverige har skadats av granbarkborrens angrepp. Det är ungefär dubbelt så mycket som ”rekordåret” 2018, rapporterar Skogsstyrelsen.

Skogsstyrelsen och Södra skogsägarna har kartlagt skadorna från granbarkborren. Slutsatsen är att den aggressiva borren har orsakat skador på skogen till ett värde av nära 3 miljarder kronor.

Förra året, som varit omskrivet som ett rekordår för granbarkborren, skadades ungefär hälften så många kubikmeter skog – runt tre till fyra miljoner.

– Nu krävs det massiva insatser gemensamt, sannolikt i många år framöver, säger Henrik Holmberg, skogsskötsel- och entreprenörsutvecklare, Södra skogsägarna i ett pressmeddelande.

I Värmland beräknas skadorna uppgå till omkring 250 000 kubikmeter. Kartläggningen visar att skadorna sprider sig norrut och omfattar nu stora delar av Svealand.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så ser du om din skog är drabbad av granbarkborre

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer