Foto: Michael Ekstrand

Andravåg av granbarkborrar orsakar nya angrepp

Uppdaterad
Publicerad

En andra våg av granbarkborrar sveper just nu över mellersta och södra Sverige och förvärrar en redan dålig situation. Det skriver Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Istället för att gå ner och övervintra i marken, vilket är det normala, konstaterar Skogsstyrelsen att barkborrar som kläckts i år redan har börjat angripa träd.

– Därmed inträffar det vi hoppats slippa: en andra våg av angrepp, säger Gunnar Isacsson, ekolog och Skogsstyrelsens expert på insekter.

Skador för miljarder

Samma sak utspelade sig förra året då sommarens varma och torra väder gjorde att andra generationen granbarkborrar angrep träd, istället för att gräva ned sig i marken.

Det bidrog i stor utsträckning till angreppens omfattning, då insekten förstörde 3-4 miljoner kubikmeter skog värt miljardbelopp. Skadorna beräknas bli minst lika stora eller större i år.

I Örebro visar Skogsstyrelsens fällor att antalet barkborrar som fångats in de senaste veckorna är betydligt större än motsvarande period 2017 och 2018.

Gäller att avverka så fort som möjligt

Gunnar Isacsson har nu ett tydligt råd till alla skogsägare:

– Det är väldigt viktigt att skogsägaren regelbundet tittar över sin skog. De färska angreppen finns i de flesta fall nära de träd som angreps i maj och juni. Hittar man rödbrunt gnagmjöl under granar med grön krona, då gäller det att avverka och få ut träden så fort som möjligt, säger Gunnar Isacsson.

Här är angreppen som störst:

Visa

Skogsstyrelsens konsulenter hittar gott om angrepp även i Kalmar och Sörmland där skadorna i de tre länen bedöms vara större än förra året.

Även i KronobergÖrebroJönköping (Småländska höglandet), Värmland och Östergötland har färska angrepp hittats.

Skåne finns nya angrepp i nordost och enstaka angrepp finns i HallandUppland och Västmanland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer