Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Henrik Gustavsson, chef för Lokalpolisområde Torsby, och Caroline Pont som är polisassistent i Karlskoga, men nu bevakar gränsen. Foto: SVT

Gränsbevakningen tar stora polisresurser i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Polisens gränsbevakning tar stora resurser från ordinarie verksamhet.

– All verksamhet blir ju begränsad, vi får lägga all extra resurs på gränsbevakningen nu. Så arbetet med den lokala problembilden får vänta litegrann, säger Henrik Gustavsson, chef för lokalpolisområde Torsby.

Det är framför allt den förebyggande verksamheten som blir lidande. 

– Det kan vara hastighetsöverträdelser i Ambjörby eller narkotikapåverkade ungdomar i Munkfors och allt däremellan, säger Henrik Gustavsson.

Får hjälp av försvaret

Strax efter att inreseförbudet hade införts gick i stort sett alla deras resurser till gränsbevakningen, men nu får man hjälp från andra delar av landet.

Från och med i torsdags får man också viss hjälp av Försvarsmakten, som står vid några mindre gränsövergångar för att observera och föra statistik över hur många som passerar. Däremot har Försvarsmakten inga befogenheter att ingripa eller stoppa fordon.

I klippet berättar Henrik Gustavsson och Caroline Pont, polisassistent som annars jobbar i Karlskoga, om gränsbevakningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet