Så såg det ut vid gränsen i Röjdåfors, Torsby, veckan efter att inreseförbudet började gälla. Foto: SVT

Gränshindren plockas bort – fortsatt fyra övergångar som gäller

Publicerad

I dag upphör inreseförbudet från Norge att gälla, men polisen bevakar fortfarande fyra större gränsövergångar och trafikanterna hänvisas dit. Samtidigt byts gränshindren på de mindre övergångarna ut – mot information.

– Vi vill ju att folk tar de här fyra övergångarna, men vi kan inte tvinga dem, säger polisens kommunikatör, Henrik Jacobsson.

Fram till och med 31 maj hänvisas alla som vill passera gränsen från Norge in i Polisregion Bergslagen till E16 i Torsby, E18 i Töcksfors, 61:an i Charlottenberg och 66:an vid Stötens skidanläggning i Dalarna.

Precis som förut alltså, men nu finns ett slutdatum för kontrollerna och även icke-svenskar är välkomna – så länge de kan uppvisa ett negativt coronatest som gjorts max 48 timmar tidigare. För arbets- och studiependlare räcker det med ett test i veckan.

Coronaviruset i Värmland

Punktkontroller

Vid de övriga gränspassagerna plockas väghindren bort och byts ut mot informationsskyltar. Men, det är inte fritt fram bara för det.

– Det är inte omöjligt att vi åker förbi och gör lite punktkontroller då och då, säger Henrik Jacobsson.

För svenska medborgare och personer som är folkbokförda i Sverige finns inget krav på negativt provsvar för inresa. Däremot ska Folkhälsomyndighetens rekommendationer följas: testa dig efter ankomst och efter ytterligare fem dagar samt undvik nära kontakter i sju dagar, oavsett vad testet visat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet