I klippet hör du bland annat om lättnaden för hotellchefen Gabriella Karlsson Röhr i Charlottenberg, när de militära gästerna kom. Foto: SVT

Gränsstängningens positiva effekt för hotellet: ”Som en skänk från ovan”

Uppdaterad
Publicerad

Den stängda gränsen och andra coronarestriktioner har varit ett hårt slag mot hotellnäringen, i minst i gränsorterna. Men, i förra veckan kom en rekordbokning för hotellet i Charlottenberg när militärerna som har bevakat gränsen behövde någonstans att sova.

– Gud, det var ju en skänk från ovan, säger hotellchefen Gabriella Karlsson Röhr.

Antalet gästnätter har i snitt minskat med ungefär 40 procent för hotellen i Värmland. I Charlottenberg har man snittat på fem till åtta gäster per natt under coronapandemin. Så kom plötsligt beskedet att Försvarsmakten ska bistå polisen i att bevaka gränsen, sedan Sverige infört inreseförbud från Norge.

Coronaviruset i Värmland

80-tal gäster

Cirka 140 militärer skickades till gränsövergångarna i Värmland och ett 80-tal av dem bokade in sig på hotellet i Charlottenberg. 

Kompanichefen Dan Andrén berättar för SVT att de mötts av glada miner både vid gränsbevakningen, på hotellet och i butikerna.

I klippet ovan hör du bland annat om lättnaden för hotellchefen när de militära gästerna kom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet