Fem kilo kokain hittades under parets säng på hotellrummet. Foto: Bilder ur polisens förundrsökning.

Greps med fem kilo kokain – döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen kom domen för de två personer som stått åtalade efter Värmlandspolisens största kokaintillslag hittills. Den 31-åriga mannen döms till sex år och två månaders fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott. Den 21-åriga kvinnan döms till en månads fängelse för medhjälp till narkotikabrott, vilket anses redan vara avtjänat under tiden hon suttit häktad.

Det var en tidig morgon i våras som paret greps på hotellrummet i Årjäng. Polisen hade spanat på dem under en tid och vid tillslaget hittades den största mängden kokain i Värmlandspolisens historia – fem kilo. Kvaliteten på narkotikan var dessutom ovanligt hög, med en renhetshalt mellan 87 och 95 procent.

Mannen åtalades för synnerligen grovt narkotikabrott, och hans numera ex-flickvän åtalades för medhjälp. Åklagaren yrkade på sju års fängelse för den 31-åriga mannen och för den 21-åriga kvinnan överlämnade åklagaren till tingsrätten att bestämma ett fängelsestraff som kan verkställas i Norge.

Del i större narkotikahärva

Enligt förundersökningen ska paret ha rest från Stockholm till Oslo för att hämta narkotikan, och dessutom gjort flera liknande resor vid tidigare tillfällen. Förutom narkotikan hittades även flera så kallade superkrypterade telefoner, som varit omöjliga för polisens tekniker att analysera. 

Tillslaget ska enligt NWT vara en del i en större narkotikahärva med kopplingar till flera gripanden i Stockholm.

Förnekat brott

Paret har nekat till brott och deras försvarsadvokater har menat att de ska friges helt. Mannen hävdar att han agerat kurir och att han varit tvingad och handlat i nöd. Den invändningen bedömer dock tingsrätten vara obefogad och enligt domen ska brottet varit noggrant planerat. 

Det visas bland annat genom att det funnits personer som övervakat transporten från Stockholm till Årjäng och gett löpande instruktioner till 31-åringen via en krypterad telefonen.

Kvinnans advokat säger att hon varken insett eller förstått att det handlade om hantering av narkotika.

Rätten bedömde dock att kvinnan kände till att det fanns narkotika i bilen, men kan inte fastslå att hon kände till vilken mängd eller typ av knark det rörde sig om.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer