Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Starta klippet för att höra vad Grums kommunalråd Malin Hagström (S) tänker om det faktum att man är en av landets sämsta kommuner på att handla lokalt. Foto: SVT

Ny kartläggning: Grums kommun handlar minst lokalt

Publicerad

Grums är en av de kommuner i hela Sverige som är sämst på att handla lokalt, detta enligt en kartläggning från organisationen Företagarna. Bara 10 procent upphandlas lokalt av företag i Grums.

Det är Företagarnas riksorganisation som kartlagt hur kommunerna handlar av sina lokala företagare. Karlstad och Sunne ligger högt, och lägst ligger Grums kommun med bara 10 procent upphandlat av företag i kommunen.

Bristande kunskap

Orsaken tros vara bristande kunskap om upphandlingssystemet hos småföretagarna, men också att det kan vara svårt att garantera de volymer upphandlingen gäller.

– Vi kommer efter pandemin att ha informationsträffar så att våra lokala företagare känner sig trygga med att vara med i en upphandlingen säger Grums kommunalråd Malin Hagström (S).

I klippet berättar ekobonden Fredrik Wangsten varför han inte har varit med i upphandlingarna och kommunalrådet Malin Hagström (S) om hur kommunen ska jobba för att handla mer lokalt.

 1. Perstorp: 5 %
 2. Bjuv: 6%
 3. Gagnef: 8%
 4. Bräcke: 8%
 5. Älmhult: 8%
 6. Härryda: 8%
 7. Burlöv: 10%
 8. Grums: 10%
 9. Bjurholm: 10%
 10. Nykvarn: 11%
 11. Surahammar: 11%

Källa: Riksorganisationen Företagarnas kartläggning av hur stor del av kommunernas inköp som kommer från lokala företag i förhållande till totala inköpsbeloppet. Uppgifter från 2019 och 2020.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer