Gun-Britt Scherp (V) är kritisk. Foto: SVT/Privat

Gun-Britt Scherp (V): ”Har inte skött det tillräckligt noggrant”

Uppdaterad
Publicerad

Gymnasienämnden fattade beslut om att lägga ner estetprogrammet på gymnasiesärskolan i Karlstad den 15 februari. Då var det sex ledamöter i den borgerliga alliansen som röstade för och fem i oppositionen som röstade emot.

Gun-Britt Scherp (V) var en av dem som röstade emot en nedläggning, och hon är kritisk mot förvaltningens utredning av frågan.

– De har inte skött det tillräckligt noggrant. I nämnden har man förlitat sig på en organisation som ställer frågorna och säger att den har gjort ett grundligt arbete. Jag tycker att man borde ha tittat närmare på det här, säger hon.

Nedläggning av estetprogrammet

När SVT Nyheter Värmland granskade påståendet i förvaltningens utredning att det inte finns några praktikplatser till gymnasiesärskolans estetprogram, visade det sig att det inte stämde. Av de elva kulturinstitutioner som tillfrågats var det tre som svarade att de visst kunde ta emot praktikanter när de blev kontaktade av SVT Nyheter Värmland. Pernilla Edman (S), 1:e vice ordförande i nämnden, röstade nej till en nedläggning av estetprogrammet. Hon säger att det även är hennes bild, att det går att få praktikplatser till eleverna på gymnasiesärskolan.´

– Jag har personligen pratat med ordföranden på både museet och operan, och även där säger de att det inte är ett kategoriskt nej. Det finns en öppning för praktikanter där också, säger hon.

Läs mer: Gymnasiesärskolans estetprogram läggs ner

Redan innan mötet när den oeniga gymnasienämnden fattade beslutet att lägga ner estetprogrammet hade minst en av kulturinstitutionerna hört av sig till kommunen och sagt att de visst kunde ordna prakitikplats. Pernilla Edman uttrycker att ”det finns en svårighet att kommunicera i gymnasienämnden”.

– Det verkar som att de har en inställning att praktiken måste vara i 22 veckor, sammanhållet på till exempel operan eller Dansstudion. Men jag har pratat med skolverket och de säger att det till och med är önskvärt att praktiken inte är på samma ställe under de här 22 veckorna.

Under nämndens möte tog hon upp just den frågan, men upplevde att hon inte fick något gehör för det bland andra ledamöter.

– Varför de fortsätter att hävda att det ska vara 22 veckor på samma ställe, det vet jag inte, säger Pernilla Edman (S).

Vad tycker du om utredningen som gjordes av förvaltningen?

– Jag tycker att det krävs en mer ingående förklaring när man ställer frågan till de olika institutionerna. Till exempel om man har stöd i skolan så kommer den assistenten att följa med under praktiken. Dessutom finns det särskilda medel att söka för stöd om man behöver extra resurser, säger hon.

Läs mer: Nedläggningen av estetsärskolan kritiseras

Gun-Britt Scherp (V) tycker att det är beklagligt att estetprogrammet på gymnasiesärskolan läggs ner eftersom det är oerhört viktigt för elevernas utveckling.

– Jag reagerar mot att förvaltningen säger att de inte kan garantera kvalitet i fråga om anställningsbarhet. Jag menar att eleverna blir mer anställningsbara när de har gått ett sådant här program, där de får utveckla hela sin personlighet, säger hon.

Argumentet som Daniel Berghel (M) framför är att det inte spelar någon roll om det finns några praktikplatser till eleverna, eftersom de ändå inte får någon anställning efter avslutad utbildning. Vad säger du om det?

– Nej, men det är inget krav att man ska få jobb. Det varierar lite över tid, men det är inte alla som går på gymnasiesärskolan som någonsin har möjlighet att få en anställning. En sådan här utbildning kan stärka deras självförtroende och självkänsla där de hamnar i livet, så att de får ett bra liv. Och för dem kommer fordonsprogrammet aldrig att vara ett alternativ, säger Pernilla Edman (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nedläggning av estetprogrammet

Mer i ämnet