Foto: Rebecka Hugosson/SVT

Gymnasieskolan SG/Broby hotades på sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett hot på sociala medier kommer SG/Broby i Sunne att ha låsta dörrar på skolan under fredagen.

– Jag tycker att det här är tråkigt, säger Kerstin Halvarsson, tillförordnad rektor.

Det var strax efter klockan 21 som ett hot lades ut på elevkårens Instagramkonto, det togs bort efter en dryg halvtimme. Vad som stod i meddelandet är polisen förtegen om men man ser det inte som ett allvarligt hot.

– Det är egentligen inte så mycket att orda om. Vi har gjort bedömningen att det inte är ett seriöst hot, säger Jan-Åke Sjöström vakthavande befäl på region Bergslagen.

Låsta dörrar

Skolan kommer under fredagen att vara låst och man kommer att ha inpasseringskontroll. Polisen kommer även att befinna sig på skolan som en trygghetsåtgärd.

– Ja, vi kommer att vara på plats med en patrull när skolan öppnar, säger

Jan-Åke Sjöström.

Vidtar säkerhetsåtgärder

Polisen har skrivit en anmälan om olaga hot kring händelsen efter att några elever och föräldrar hört av sig och varit oroliga. För övrigt anser polisen att det ska vara säkert att vistas på skolan och att ärendet ligger främst hos skolan i nuläget.

– Det är klart att vi måste ta det på allvar, men vi vet inte om det är något riktigt hot bakom. Det är polisens sak att avgöra. Men vi kommer att vidta säkerhetsåtgärder under dagen som att ha låsta dörrar och inpasseringskontroll, säger Kerstin Halvarsson.

Instagramkontot som hotet kom ifrån är borttaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.