– Det är ju helt fantastiskt att vi fått till ett Pridetåg i Hagfors, säger Hazel Svensson. Foto: SVT

Hagfors första Prideparad

Uppdaterad
Publicerad

Klockan tolv idag drar Hagfors igång sin första Prideparad. Tåget ska gå genom centrum och landa i Blinkenbergsparken.
– Kärleken är fri, konstaterar Ida Säker från Arbetarns bildningsförbund, ABF.

De är arrangörer av paraden och tycker att den behövs, även på en mindre ort som Hagfors.

– Man har ju hört historier om att folk inte känner att de kan vara vem de är och älska vem de vill. Jag tror att det är extra viktigt i mindre bruksorter som Hagfors att man känner att man inte måste flytta till en större stad utan att det ska vara lika självklart här att älska vem man vill, säger Ida Säker som är verksamhetsledare på ABF norra Värmland.

Alla välkomna

Till paraden hoppas hon att ett 50-tal personer kommer sluta upp och att många kommer att kanta gator och torg för att titta på.

– Alla som vill kan komma och var med som aktiv i paraden eller bara se på – det handlar om att helt kravlöst visa sitt stöd för olikheter och för kärleken.

Kan bli tradition

I Blinkenbergsparken kommer det att bjudas på underhållning i form av dansuppvisning, sång och musik. Från ABF hoppas man att kunna göra paraden till en tradition om tillräckligt intresse finns för den.

Hagfors är en av fyra kommuner i länet där Pridetåg arrangeras den här månaden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.