Foto: Göran Eriksson

Efter sommarens skogsbrand – Hagfors vill ha sex miljoner i ersättning

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänstens insatser vid sommarens skogsbrand norr om Ekshärad i Hagfors kostade nästan 6,5 miljoner kronor. Hagfors kommun söker ersättning hos MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, för en stor del av kostnaden.

– Det är ersättning för helikopter, drivmedel, mat, husrum och för saker som brunnit upp för oss, säger Håkan Finnkvist, räddningschef i Hagfors.

Sommarens stora skogsbrand i Hagfors kommun bekämpades under tretton dagar i trakterna kring Östra Tönnet, Hornnäs och Stockerud, norr om Ekshärad. Boende i området evakuerades och tio stationer deltog i räddningsarbetet tillsammans med hemvärnet.

Stor del av budgeten

Arbetstiden för den egna räddningspersonalen uppgick till 2100 timmar, med personal utifrån och hemvärnets personal innebar insatsen totalt 8 000 arbetstimmar.

– En enda brand kostade oss nästan 6,5 miljoner kronor, det är mycket. Vår budget ligger på tio miljoner, sen hade vi 21 andra bränder utomhus under året, säger Håkan Finnkvist.

Sex kvadratkilometer

Totalt var det en yta på sex kvadratkilometer som brann, två kilometer brett och tre kilometer långt som brann. Terrängen beskrevs som eländig ute i tallskogan.

– Det var fin sand i marken och eftersom det var så torrt rasade träden omkull. Det var en bit till vattnet och vi var extra försiktig för att ingen skulle få träd över sig, säger Håkan Finnkvist.

Kommunens självrisk för branden är drygt 430 00 kronor och beloppet man söker ersättning för är 6 039 000 kronor.

I klippet nedan från juli, hörs Arne Berglund, en av de som fick evakueras från branden i somras:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.