Från och med nästa år ska alla kommuner i Sverige erbjuda insamling av matavfall, något de flesta värmländska kommuner redan gör – men inte Hammarö. Christoffer Henriksson, renhållningssamordnare på Hammarö kommun, berättar i klippet hur man tänker. Foto: SVT

Hammarö letar lösningar för att möta nya kraven

Publicerad

Från och med nästa år ska alla kommuner i Sverige erbjuda insamling av matavfall, något de flesta värmländska kommuner redan gör. En av de kommuner som inte kommit igång med detta än är Hammarö. Där arbetas det för att ta fram en lösning, men det hela kompliceras av nya förordningar om insamlingen av förpackningar och returpapper.

– Vi har planerat för att samla in matavfall i många år och 2017 togs ett politiskt beslut om optisk sortering. Det innebär att man samlar i påsar med olika färger, så att man får matavfall, restavfall och även förpackningsmaterial för sig. Sedan kom de nya förordningsändringarna och ställde till det för oss så vi har inte kunnat gå vidare med den inriktning vi hade. Det vi tittar på nu är hur vi ska kunna möta kraven på bästa sätt, framför allt utifrån Hammaröbornas perspektiv, förklarar Christoffer Henriksson, renhållningssamordnare på Hammarö kommun.

I klippet ovan hör du Christoffer Henriksson förklara varför kommunen behöver ta de nya reglerna för förpackningar och returpapper i beaktande – trots att det inte är deras ansvar.

Värmländska kommuner som ännu inte sorterar matavfall

Eda – uppger på hemsidan att det ska införas i år

Forshaga

Grums

Hammarö

Säffle

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.