Erik Forsberg bröt trender när han avverkade skog för att skapa ny åkermark. Foto: Rino Rotevatn/SVT

Han går mot strömmen – bryter ny åkermark

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 1981 har den brukade åkermarken minskat med hela 12 procent i Sverige. Men Erik Forsberg, som driver Nolby gård norr om Kil, bryter den nedåtgående trenden, åtminstone på sina marker.

1981 fanns det hela 2 937 878 hektar brukad åkermark i Sverige. 2019 var den brukade åkerarealen inte mer än  2 551 499 hektar. Det är en minskning med hela 12 procent. En stor del av den försvunna åkermarken har planterats med skog men delar har också omvandlats till tomt- och industrimark.

– Det är väldigt tråkigt, säger Erik Forsberg som brukar runt 520 hektar åker på Nolby gård norr om Kil.

I Värmland har den brukade åkermarken gått från 123 909 hektar 1981 till 104 855 hektar 2019. Den procentuella minskningen hamnar då på 15 procent, drygt 19 000 hektar.

Går mot strömmen

Erik Forsberg har dock valt att trotsa de senaste decenniernas trend att ställa om åkermark till skogsmark. Förra vintern avverkade han sju hektar skog och bröt med det ny åkermark.

– Där ska det odlas spannmål, det blir havre första året, säger Erik Forsberg.

I klippet ovan berättar Erik Forsberg mer om omställningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.