Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Såväl kunder som lokala matproducenter vid utlämningsstället i Karlstad tror att handeln i så kallade REKO-ringar kan fortsätta att växa i Värmland Foto: SVT

Handeln med närproducerat i Reko-ringar bara växer

Uppdaterad
Publicerad

Företeelsen där lokala matproducenter säljer sina produkter via sociala medier och konsumenterna hämtar sina beställningar vid speciella utlämningstillfällen växer sig allt starkare. Nyligen startade en nionde Reko-ring i Värmland i Ekshärad.

Sedan den första Reko-ringen i Värmland startade för två och ett halvt år sen har handelsformen växt stadigt och det finns nu nio Reko-ringar i länet. De har sammanlagt över 200 producenter kopplade till sig och över 20 000 konsumentmedlemmar på nätet som handlar närproducerat utan mellanhänder.

Reko-ring Karlstad har funnits i två och ett halvt år och är störst i Värmland med över 10 000 medlemmar i sin grupp i sociala medier. Producenterna har utlämning av beställda varor till kunderna varje onsdagskväll vid Solareturen.

Kan bli jättestort

– Jag tror det här kommer att bli jättestort. Det blir mer och mer aktuellt i just den här frågan att handla närodlat och bra mat som inte är besprutad eller färdats långt. Jag tror det är jätteviktigt att vi gynnar det som finns i vårt land, tycker Victoria Roos som är kund i Karlstad.

Hon får medhåll av Elin Cederberg som administrerar Reko-ring Karlstad på nätet:

– Jag hoppas det kommer att bli jättestort så att det är det här som gäller framöver och det kan det mycket väl bli.

Reko ska stå för rejäl och rekorderlig konsumtion. Det finns inget krav på eller garanti för att allt är ekologiskt, men kunderna får direktkontakt med producenterna och kan höra sig för hur varorna har producerat.

Chans för småskaliga producenter

REKO-ringarna har blivit en bra möjlighet för mindre lokala matproducenter att sälja sina produkter direkt till kund utan mellanhänder.

– Det är förbeställt, man vet att man säljer allting, behöver inte skörda någonting i onödan, åker hem med tom bil så det är väldigt smidigt, förklarar matproducenten Fredrik Wangsten på Åshammar trädgård.

Enklare att sälja

Gunilla Östangård som producerar och säljer ekologiskt kött är inne på samma linje.

– Det betyder att det blir mycket enklare att sälja sitt kött till konsumenter i närområdet och att man via den här facebookgruppen bara lägger upp sitt inlägg och så svarar ju konsumenten på det.

Gunilla Östangård tror också att handelsmetoden har goda möjligheter att växa men att det delvis handlar om att kunna komma fram och synas i mediebruset och att det kan krävas större utrymme vid utlämningsplatsen än vad det är idag.

REKO-ringar med lokala utlämningsställen finns i:

Arvika

Hagfors

Ekshärad

Karlstad

Kristinehamn

Molkom

Sunne

Torsby

Västra Ämtervik

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer