Hör eleverna Oliver Edlund-Erixon, Lisa Bengtsson och Carl Engåsberg samt rektor Monica Olofson berätta om utbildningen och jobbutsikterna. Foto: SVT

Här är bristyrkena närmaste fem åren

Publicerad

I veckan presenterade Arbetsförmedlingen sin femårsprognos över bristyrken. På gymnasieskolan Södra Viken i Sunne har eleverna jobb som väntar när skolan tar slut i maj. Skolan utbildar chaufförer till tunga arbetsfordon.

– Vi har kontakt med bägge branscherna. Både skogen och vägarna har brist på förare, säger Monica Olofson, rektor på Södra Viken.

Trycket är hårt mot Södra Viken. Flera sökande till varje elevplats och en arbetsmarknad som ropar efter folk.

– Skolan har alltid varit en populär skola under lång tid. Det behövs folk och det är en bra skola, säger Oliver Edlund-Erixon, som slutar efter den här terminen och redan har klart med jobb efter skolan.

Skolan är på väg att öka kapaciteten för att kunna utbilda fler.

– Nu är det inte säkert man får drömjobbet. Men jobb finns det alltid. Alla i klassen har nog jobb när vi kommer ut, säger Lisa Bengtsson, som också går ut skolan i vår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.