Lena Hertzberg, enhetschef för arbetsförmedlingen i Värmland, om vilka yrkesgrupper det är brist på. Foto: SVT

Här är de heta jobben i Värmland: Vården och skolan saknar personal

Uppdaterad
Publicerad

Varje år gör arbetsförmedlingen en femårsprognos för bristyrken. Som vanligt för Värmland är det i yrken inom vård, skola, transport och installation, som det saknas folk.

– Det är oroväckande att det år efter år är sådan brist på kompetens, säger Lena Hertzberg, enhetschef för arbetsförmedlingen i Värmland.

– För varje år blir det större och större brist.

Långa utbildningar med tuffa antagningskrav spelar in men också att de olika branscherna är dåliga på att informera om hur det är att arbeta i olika yrken.

– När man är ung och ska göra ett val till gymnnasiet är det viktigt att få den här branschkunskapen redan när man går på högstadiet. Någon form av engagemang bland branschorganisationerna krävs, så att man får ut informationen om vad det finns för möjligheter framåt, säger Lena Hertzberg.

Många jobb inom byggnadsindustrin

De flesta bristyrkena i Värmland finns också med på rikslistan. Det gäller vården och skolan, men också chaufförer i olika branscher. Det är också brist i yrken med koppling till byggnadsindustrin som elektriker, målare, plåtslagare och kyl- och värmepumpstekniker.

Däremot kommer det att vara stort överskott på butikssäljare, kassapersonal, telefonister och vaktmästare, konstaterar arbetsförmedlingen i sin femårsprognos.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.