Hektisk start för Myndigheten för psykologiskt försvar i Karlstad

Publicerad

Kriget i Ukraina och en islamistisk påverkanskampanj har lett till en hektisk start för Myndigheten för psykologiskt försvar, som inledde sin verksamhet i Karlstad och Stockholm vid årsskiftet.

Myndighetens uppdrag är att identifiera och bemöta otillbörlig informationspåverkan som riktas mot Sverige eller svenska intressen.

– Det psykologiska försvaret får en allt viktigare roll och behövs för att förbereda för krig och kris. Människor lever i stor utsträckning i en virtuell värld, där verklighetsuppfattningen inte bara påverkas av hur saker är, utan av hur de synes vara, säger Henrik Landerholm, generaldirektör för Myndigheten för psykologiskt försvar.

Henrik Landerholm berättar i klippet om vad myndigheten haft att hantera sedan starten, och varför man ser ett behov av att stärka det psykologiska försvaret.

Informationspåverkan som syftar till minska befolkningens motståndskraft och påverka beslutsfattare är en viktig del i modern krigföring, och är sedan länge en del av flera länders handlingslinjer, förklarar Henrik Landerholm.

Planer på expansion – och utbildning i psykologiskt försvar

Myndigheten har i dag 40 medarbetare som är baserade i Karlstad och i Stockholm. Stora anslag innebär dock att de inom de närmsta åren kommer att bli fler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.