Peter Belin från Sportfiskarna anser att Värmland är ett väldigt bra fiskelän Foto: SVT

Sportfiskarna firar 100 år: ”En aktivitet som står sig”

Publicerad

Idag är det ”Harrens dag” och Sportfiskarna firar dessutom 100-årsjubileum. Något som kommer att uppmärksammas med en rad evenemang vid Forshaga Sportfiskecenter.
– Fiske är en aktivitet som står sig, konstaterar Peter Belin från Sportfiskarna.

I hundra år har föreningen Sportfiskarna funnits. Från att ha handlat enbart om sportfiske har föreningen utvecklats under årens lopp.

– I dag har vi 30 biologer anställda, vi bedriver fiskevårdsprojekt och många aktiviteter för barn och unga, berättar Peter Belin som är kontorschef i Värmland för Sportfiskarna i region Väst.

Filmvisning och provfiske

Jubileet firas med olika aktiviteter vid föreningens kontor vid Klarälven i Forshaga.

– Både barn och vuxna kommer kunna få prova på att fiska harr.

Man kommer också kunna på se hur en pejlingutrustning fungerar. En utrustning som föreningen använder i ett projekt just nu för att kartlägga hur harren rör sig i älven. Det är också premiärvecka och kommer bli visning av filmen ”Vänerfilmen” om lax och öring i älven.

Gott om fisk

Tillgången på fisk i Värmland tycker Belin är bra. Både på harr, lax och öring.

– Vi har ett väldigt bra fiskelän med mångfald och en fantastisk variation: från innerhavet Vänern upp till norra delarna av älven som nästan är fjällmiljö – och så alla mindre älvar, åar och bäckar.

Lycklig av hoppande löjor

Och sin egen passion för fiske pratar Peter Belin med värme om när han beskriver sig som en fanatiker som varit besatt av fiske sedan han var liten.

– Känslan av att känna att det finns liv i vattnet, samspelet med naturen. Jag kan få tunnelseende på vatten, stå och titta på vattnet och bli innerligt lycklig av att se en decimeterstor löja hoppa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer