Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag ser det som ett svek mot patienterna, säger Jenny Wetterling från Riksförbundet för social och mental hälsa om bristerna i läkemedelshanteringen på rättspsyk i Kristinehamn. Foto: TT/SVT

Hårda kritiken mot läkemedelshanteringen på rättspsyk i Kristinehamn: ”Kan få katastrofala konsekvenser”

Publicerad

Felmedicinering och läkemedel som försvinner.

Nu riktas hård kritik mot läkemedelshanteringen på rättspsyk i Kristinehamn.

– Det är ett stort antal avvikelser, allvarliga avvikelser. Det tyder på säkerhetsbrister, säger Jenny Wetterling från Riksförbundet för social och mental hälsa.

SVT Nyheter Värmland har gått genom de senaste fem årens avvikelserapporter på rättspsyk i Kristinehamn. Återkommande genom hela femårsperioden, 2019 – 2023, är rapporter om överfallslarm som inte fungerar, är urladdade eller försvunna men ännu mer vanligt förekommande är brister i hanteringen av läkemedel och narkotiska preparat. Av mer än 570 avvikelserapporter de senaste fem åren handlar över 140 om bristande läkemedelshantering.

– Där finns flagranta avvikelser och det kan få fruktansvärda konsekvenser för patienterna om det blir så svårt för dem att reglera sina känslor att det ageras ut och man gör någon människa illa på något sätt, säger Jenny Wetterling som är styrelseledamot i Riksförbundet för social och mental hälsa, RSMH.

Rättspsyk i Kristinehamn

I videon utvecklar Jenny Wetterling sin kritik mot rättspsyks hantering av läkemedel.

”Ser väldigt illa ut”

Jenny Wetterling berättar att läkemedlen och de narkotiska preparat som används inom psykvården är viktiga verktyg för att hjälpa patienterna att reglera känslor och komma till rätta med sitt mående. Men avvikelserna på rättspsyk i Kristinehamn visar att det är vanligt förekommande att patienter får fel preparat, fel dos eller att medicineringen uteblir.

– Jag förstår att det ser väldigt illa ut och det är allvarligt. Varje avvikelse ser vi allvarligt på och vi utreder dem. Vi har handlingsplaner för dem. Ser vi att det är avvikelser på en och samma avdelning så tar vi de sjuksköterskorna och pratar om hur ska vi kunna ändra rutinerna, säger Monica Gustavsson som är verksamhetschef på rättspsyk.

Problemen fortsätter

Men handlingsplaner och ändrade rutiner till trots fortsätter den bristfälliga läkemedelshanteringen. Under 2024 har fel läkemedel fortsatt delats ut.

– Jag ser det som ett svek mot patienterna, säger Jenny Wetterling.

Våld vanligaste brottet bakom rättspsykiatrisk vård

Statistik från Brottsförebyggande rådet visar att under perioden 2009 – 2017 vårdades 2875 personer inom rättspsykiatrin.

Av de dömda hade 47,9 procent begått någon form av våldsbrott. (BrB 3 kap Brott mot liv och hälsa).

52,2 procent av de vårdade hade tidigare dömts för brott, dock ej till rättspsykiatrisk vård.

Den största åldersgruppen var 25-34 år och utgjorde 31,8 procent av de intagna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rättspsyk i Kristinehamn

Mer i ämnet