Foto: TT

Knutbypastorn får tidsbestämt straff – kan vara ute om två år

Uppdaterad
Publicerad

Knutbypastorn Helge Iversen, tidigare Fossmo, har fått sin ansökan om att få sitt straff tidsbestämt beviljad av åklagaren. Detta innebär att han kan släppas ut om två år.

Det här rapporterar Aftonbladet, som också skriver att Helge Iversens advokat komma att begära att straffet sätts till 25 år eller den tid rätten finner lämplig. Åklagaren begär 28 år. När längden på straffet är satt blir det normalt frigivning när den dömde avtjänat två tredjedelar.

– Det innebär att min klient kan vara ute om drygt två år, säger advokaten Anton Strand till Aftonbladet.

Enligt Aftonbladet skriver åklagaren till tingsrätten att det är ”mindre troligt att han kommer att begå brottslighet av allvarligt slag” om han släpps på fri fot. Däremot bedöms att det fortfarande finns risk för att Iversen kan ”manipulera och bedra sin omgivning för att tillskansa sig fördelar”.

Helge Iversen föddes i Björneborg utanför Kristinehamn och dömdes av hovrätten till livstids fängelse för anstiftan till mord på sin fru samt för anstiftan till försök till mord i två fall. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knutbymordet

Mer i ämnet