Hells Angels har betalat

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagseftermiddagen ställde Karlstads kommun in tingsförhandlingarna om att försätta Hells Angels-föreningen Solstadens motorsport i konkurs.

Solstadens motorsport är namnet på den Hells Angels-förening som hyr klubbgården i Härtsöga av Karlstads kommun. Karlstads kommun har drivit flera rättsliga processer mot föreningen för att få bort dem från gården. Bland annat köpte kommunen gården på auktion med syfte att vräka Hells Angels. Kommunen  missade dock en formulering i uppsägningen av hyresavtalet och uppsägningen ogillades slutligen av Högsta domstolen.

Vann försäkringsärende

Men kommunen har också drivit ett försäkringsärende, som utgör grund för uppsägning av hyresavtalet, mot föreningen. Den striden vann kommunen i tingsrätten. Domen är visserligen överklagad men kommunen har ändå krävt att föreningen ska betala kommunens rättegångskostnader på drygt 320 000 kronor plus ränta och lagsökningskostnader. För att få rättegångskostnaderna betalda har kommunen först begärt utmätning. När det visade sig att föreningen saknade tillgångar begärdes Solstadens motorsport i konkurs.

– Vi kommer att göra allt som står i vår makt för att förhindra att kriminella mc-gäng etablerar sig i Karlstad. Vi vill att de lämnar lokalen som vi har köpt så fort som möjligt. Sedan vet vi av erfarenhet att det kan ta tid att bli av med den här typen av organisationer, säger Per-Samuel Nisser i ett pressmeddelande.

Ville betala kontant

Föreningen har via sin advokat meddelat att det samlats in pengar för att rädda föreningen undan konkurs. De pengarna var i kontanter och föreningen ville också betala kontant. Men Karlstads kommun har haft invändningar emot detta och har krävt att föreningen sätter in pengarna på kommunens konto. Men i dag betalades i stället pengarna kontant direkt till Kronofogden, som enligt lag måste ta emot dem, och därmed ställdes konkursförhandlingarna in. Nu återstår en prövning av försäkringsärendet i hovrätten.

– När Kronofogden har betalat in pengarna på vårt konto kommer vi att dra tillbaka vår ansökan om att försätta Solstadens motorsport i konkurs, säger Katarina Lindström, kommunikationsdirektör, i pressmeddelandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hells Angels klubblokal i Härtsöga

Mer i ämnet