Utanför tingsrätten i Karlstads centrum stod beväpnade soldater på nationaldagen. Foto: SVT

Historisk beredskapsövning i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Beväpnade soldater har patrullerat Karlstads och Arvikas gator igår och idag på nationaldagen. Det beror på att Hemvärnet har kallat in samtliga 22 000 soldater för en historisk övning.

– Det handlar om att soldaterna ska träna för att se hur det hela fungerar utan förvarning. De fick kort förberedelsetid, inställde sig och började sedan arbeta för att lösa uppgiften, säger Jon Tedenby, kapten för  Örebro- och Värmlandsgruppen.

Utanför tingsrätten i Karlstads centrum stod beväpnade soldater på nationaldagen. Foto: SVT
Hemvärnet

Försvarsmakten har sedan klockan 16.00 under tisdagen inlett den största kontrollen av den svenska beredskapen sedan 1975. I en beredskapsövning som pågår i ett dygn har landets samtliga 22 000 hemvärnssoldater kallats in och övningen pågår över hela landet. I Värmland har det varit aktivitet i Karlstad och Arvika.

Vad består soldaternas uppgift i?

– I detta fall har det handlat om bevakning. I Karlstad har vi bevakat tingsrätten och residenset och i Arvika torget. Scenariot är att vi står under ett förhöjt terrorhot och övningen genomförs i samarbete med polisen, förklarar Jon Tedenby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hemvärnet

Mer i ämnet