Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hemvärnet i Gävleborg är i behov av hundar, se när vi fick följa med på övningar med några av de hundar som nu är tränade till hemvärnet. Foto: Greta Olsson/SVT

Hemvärnet i Gävleborg i behov av fler hundar: ”Överskrider vår kapacitet”

Publicerad

Hemvärnet är i behov av fler hundar till deras arbete. Som en del i upplärningen tränas hundarna bland annat i spårning och ljudövningar. SVT Nyheter Gävleborg fick följa med under en dag och se när hundarna Kira och Heidi övar.

Maria Andersson är hundförare på Hemvärnet och är en del i utbildningen för hundarna i Hemvärnet. Hennes egen hund Idun är även en del av arbetet.

– Jag ville göra någon typ av samhällsnytta och jag ville jobba med min hund på ett lite mer på riktigt sätt, säger Maria Andersson.

Ökat intresse för hemvärnet

Starkare sinnen

Spårning och ljudövningar är delar i den utbildning och övning som hundarna får. Maria Andersson förklarar att en del av de stora fördelarna med hundar i dessa typer av miljöer är att deras sinnen fungerar på andra sätt än människors.

– De är ju helt outstanding. Dels hörseln och sedan näsan, luktsinnet, det är ju vida och överskrider vår kapacitet.

Se klippet ovan för att följa med hundarna Kira och Heidi på övningar inom hemvärnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ökat intresse för hemvärnet

Mer i ämnet