Kakelugnsmästaren Staffan Forsström vill föra sina kunskaper vidare till yngre generationer. Foto: SVT

Kakelugnsmästare: Historiskt hantverk – ett framtidsyrke

Publicerad

Det finns bara två kakelugnsmakare i Värmland. En av dem är Staffan Forsström, och nu har han bestämt sig för att föra vidare sina kunskaper till yngre generationer.

– Om jag får lära upp någon, man eller kvinna spelar ingen roll, tills jag är nöjd, så kan jag lova att den har jobb så länge den lever eftersom det är så få som håller på, säger Staffan Forsström.

Bristen på kakelugnsmakare har fått Staffan Forsström att engagera sig i framtida generationers hantverkare. Nu är han kursledare på studieförbundet Vuxenskolans kakelugnskurs, som hålls på bruket i Hån utanför Töcksfors.

Där lär sig deltagarna under fyra veckor att plocka ned en kakelugn, för att sedan sätta upp den på en ny plats.

– Jag fick se en artikel i Byggnadsarbetaren och kastade mig på telefon och ringde. Jag har alltid tyckt att det skulle vara skoj att vara med och se hur man bygger upp en kakelugn, säger kursdeltagaren Görgen Eriksson.

Gäller att vara noggrann

Kakelugnsmästaren har 30 års erfarenhet och att noggranhet är en dygd i yrket – det har Görgen Eriksson fått erfara.

– När de har satts upp är de gjorda för hand så det är ju inget som är riktigt rakt. Dels är ju kaklet inte riktigt rakt och sen är plattorna inte huggna så att de bara kan flyttas hur som helst. De är numrerade och måste tillbaks på exakt samma ställe som de togs ifrån. 

”Att byta plattor är ett rent helvete”

Men frågan är om inte intresset för den uråldriga möbeln kommer svalna. Det håller inte Staffan Forsström med om.

– Nej nej, det finns väldigt många kakelugnar som står och behöver hjälp. 

Flera av dem är över hundra år gamla och har stått kalla sen sotaren dömde ut dem som obrukbara. Staffan Forsström upplever att det är många som inte vet om att de kan få hjälp, men så länge kakelplattorna är hela kan han laga de flesta ugnar. Däremot är det svårare att byta ut spruckna plattor.

– Till att börja med finns det 70 olika kulörer som du måste hitta rätt bland. Att byta plattor är ett rent helvete.

Svensk uppfinning

Den runda och ofta vita kakelugnen med femkanalssystem gjorde entré 1767 och är faktiskt en svensk uppfinning. När centralvärmen gjorde intåg i hemmen i början av 1900-talet släcktes elden i kakelugnarna. Men den som har kakelugnen kvar kan känna sig trygg när strömmen går en kall vinterdag. På en vedkorg håller den värmen i uppåt 15 timmar.

– Det var en värmeteknisk revolution då och är det fortfarande, skulle jag vilja säga. Den är miljövänlig, bränslesnål och en vacker möbel, säger Staffan Forsström.

Meddelanden från förr

Till skillnad från centralvärmesystemen har kakelugnen också något historiskt över sig. I vissa ugnar har Staffan Forsström hittat meddelanden från den murare som en gång satte upp den. Det har inspirerat honom att själv göra detsamma, för framtida generationer.

Titta på klippet nedan för att se vad han skriver.

Vad är det bästa med kakelugnar?

– Att man blir kompis med dem. Jag är övertygad om att varje kakelugn har en själ.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.