Moelven högg ner skyddsvärd skog – därför straffas inte bolaget

Uppdaterad
Publicerad

Moelven skog bröt genom snitslingen och in i ett område som stod under bildande av biotopskydd. Men trots att skogen hade så höga naturvärden att den var i färd med att skyddas så straffas inte skogsbolaget.

– Det finns inget utrymme i lagen för det, säger Bengt Danielsson på Skogsstyrelsen i Värmland.

Allt var klappat och klart för att det drygt tre hektar stora området i Eda kommun skulle få ett lagstadgat skydd. Men innan beslut var fattat höggs lite drygt en halv hektar av området innan intrånget upptäcktes.

– Vi ser väldigt allvarligt på det här och det kommer vidtas åtgärder för att förbättra våra rutiner, säger Jonas Karlsson på Moelven skog som är det bolag som påbörjade avverkning i området.

Inga sanktioner

Några sanktioner kommer dock inte skogsbolaget att drabbas av, trots att de gick in i ett område som var väl utmärkt med såväl färgmarkeringar som snitslade band som upplyste om att området var i färd med att få ett biotopskydd.

– Hade beslutet om biotopskydd varit fattat hade det här blivit anmält som ett miljöbrott, säger Bengt Danielsson som är distriktschef på Skogsstyrelsen i Värmland.

I videon ovan förklarar Bengt Danielsson varför skogsbolaget slipper straff.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.