Skogsområde utanför Eda skulle skyddas – då påbörjade Moelven avverkning

Uppdaterad
Publicerad

Det drygt tre hektar stora skogsområdet i Eda kommun var klart för att få ett lagstadgat skydd mot avverkning. Allt som fattades var ett formellt beslut. Men innan beslutet var på plats bröt skogsbolaget Moelven in i området och påbörjade en avverkning.

– Det är bara att erkänna att det här blev inte bra, säger bolagets fältköpschef Jonas Karlsson.

Skogsområdet ligger söder om Adolfsfors i Eda kommun och skulle skyddas eftersom det innehöll höga naturvärden.

– Det består av en bergbrant med jämn och hög luftfuktighet som skyddas av grov skog. Där finns framför allt många hänsynskrävande mossor, som fjädermossor, liksom blåsippa och trolldruva som indikerar höga naturvärden, säger Bengt Danielsson, distriktschef på Skogsstyrelsen i Värmland.

Skogsbruk i Värmland

Tydligt utmärkt

Området var tydligt utmärkt med en mängd snitselband och färgmarkeringar. Ändå bröt Moelven skog in i området och påbörjade en avverkning i november i år.

De hann avverka lite drygt en halv hektar innan en privatperson upptäckte vad som pågick och larmade Skogsstyrelsen.

– Det är många steg som gått fel hos oss och det är ganska dråpligt egentligen eftersom det är vi som initierat att det här skulle bli biotopskydd, säger Jonas Karlsson, fältköpschef på Moelven skog.

Moelven dubbelt miljöcertifierade

Moelven skog har dubbla miljöcertifieringar och ska enligt certifieringarna ha kompetens ända ner på maskinförarnivå för att undvika den typen av intrång som skedde i det aktuella området.

– Vi har kontrollsystem och ska kunna det här men det är den mänskliga faktorn som har brustit. Givetvis tar vi med oss det här i vårt fortsatta arbete för att se till att vi inte är så individberoende och att information följer med i hela kedjan, säger Jonas Karlsson.

Moelven skog kommer nu att vidta åtgärder för att så långt möjligt reparera skadorna i det tilltänkta biotopskyddsområdet – starta klippet i spelaren för att höra bolaget berätta mer.

Biotopskydd

Livsmiljöer som har stor betydelse för växt- och djurarter påträffas ofta som små spridda öar i ett mer alldagligt landskap. I den svenska lagstiftningen finns en möjlighet att skydda sådana områden som så kallade biotopskyddsområden.

Biotopskyddsområden är alltså till skillnad från naturreservaten mindre mark- och vattenområden med höga naturvärden. Oftast omfattar de inte mer än två till tio hektar.

Detta gäller inom ett beslutat biotopskyddsområde:

  • Området skyddas för all framtid och märks upp i terrängen.
  • Inom biotopskyddsområdet är det förbjudet att bedriva skogsbruk. Åtgärder som kan skada naturvärdena är inte tillåtna.
  • Äganderätten till marken eller jakträtten påverkas inte av beslutet.
  • Markägaren får ersättning för det intrång i brukandet som beslutet medför. Staten ersätter med ett belopp som motsvarar fastighetens minskade marknadsvärde med ett tillägg på 25 procent. Ersättningen betalas ut som ett engångsbelopp.

Källa: Skogsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbruk i Värmland

Mer i ämnet