Illegala avverkningar – flest i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har Skogsstyrelsen åtalsanmält hundratals illegala skogsavverkningar i Sverige. Men det är bara ett fåtal av anmälningarna som leder till fällande dom – så få att Skogsstyrelsen i det närmaste upphört med att anmäla lagbrotten.

Under 2016 anmälde Skogsstyrelsen i Sverige 137 illegala avverkningar till åklagare. Och allra flest var anmälningarna i Värmland. Hela 19 stycken.

– Det är självklart inte tillfredsställande att man inte kan rikta ansvar mot någon när det har begåtts ett brott mot en lagstiftning, säger Rasmus Johannesson som är åklagare vid åklagarkammaren i Karlstad.

Skogsbruk i Värmland

Enligt Skogsvårdslagen ska en markägare göra en avverkningsanmälan till Skogsstyrelsen om den har för avsikt att avverka mer än en halv hektar skog.

– Det är ju för att Skogsstyrelsen ska kunna komma in innan avverkning och göra tillsyn före avverkning. Det handlar ju om att det kan finnas natur- eller kulturvärden på området som inte skogsägaren eller ombudet vet om som vi kan informera om eller skriva vägledningar och beslut om vad som behöver sparas, säger Harald Lindebjörn på Skogsstyrelsen i Värmland.

Få ställs till svars för lagbrott

Att inte göra en avverkningsanmälan innan avverkning är straffbart. Men trots att Skogsstyrelsen har full koll på de illegala avverkningarna via sina satellitbilder så ställs bara några få procent av förövarna till svars. Av de 157 åtalsanmälningar som Skogsstyrelsen gjorde mellan 2013 och 2015 ledde bara elva fall till att någon fälldes för brott.

– Många av de här läggs ner, det är brist på uppsåt helt bedömer man. Det är ju inte de mer prioriterade ärendena, uppenbarligen, säger Harald Lindebjörn.

Orsaken ligger i rådande rättspraxis. I praktiken lägger markägaren ofta över ansvaret på att göra avverkningsanmälan på det avverkande skogsbolaget. När avverkningsanmälan då uteblir finns inte längre någon att ställa till svars.

– Då finns det en praxis som säger att markägaren inte förfarit uppsåtligen eller varit så oaktsam att man kan rikta ansvar mot markägaren, så där ligger väl en del av problematiken, säger Rasmus Johannesson.

Hoppas på lagändring

Det klena utfallet av åtalsanmälningarna har gjort att Skogsstyrelsen i stort sett upphört med åtalsanmälningarna. 19 fall i Värmland under 2016 har blivit ett under 2017. I stället förs en dialog med skogsägarna i väntan på en eventuell lagändring.

– Skogsvårdslagen är ju uppbyggd på det sättet att det är markägaren man riktar ansvaret mot och där kan det väl vara så att det krävs en förändring av den lagstiftningen, helt enkelt, säger Rasmus Johannesson vid åklagarkammaren.

Den ansvarige ministern, landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, har avböjt intervju med hänvisning till att det just nu pågår en översyn av lagstiftningen.

Antal åtalsanmälningar gällande illegal avverkning i landet

Distrikt

Skellefteå: 6

Umeå: 2

Södra Lappland: 2

Södra Norrbotten: 5

Norra Norrbotten: 0

Norra Jämtland: 1

Södra Jämtland: 3

Västernorrland: 12

Norra Dalarna: 5

Södra Dalarna:5

Gävleborg: 7

Stockholm-Gotland: 4

Sörmland-Örebro; 10

Uppsala-Västmanland: 5

Värmland: 19

Halland: 6

Jönköping: 2

Göteborg: 13

Skaraborg-Fyrbodal: 7

Blekinge: 6

Skåne: 2

Kronoberg: 7

Kalmar: 8

Östergötland: 0

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbruk i Värmland

Mer i ämnet