Foto: SVT arkiv

Högsta Domstolens beslut – kommunen kan vräka Hells Angels

Publicerad

Högsta Domstolen kommer inte att pröva Hovrättens dom om att Karlstad kommun hade rätt att vräka Hells angels, HA, från deras lokaler i Härtsöga, det meddelade domstolen i dag.

Den 18 januari i år fastställde hovrätten tingsrättens dom, som innebar att Karlstads kommun hade rätt att vräka mc-klubben från lokalen eftersom HA inte hållit lokalen försäkrad. Därmed konstaterade hovrätten att Solstadens motorsport brutit mot hyresavtalet och därför kan sägas upp.

Solstadens motorsport valde att ta saken till Högsta domstolen, för att få den omprövad där. Men det kommer alltså inte att bli av, eftersom klubben inte får prövningstillstånd.

– Jag är mycket nöjd och glad naturligtvis att den här frågan har nått sin ände. Nu får HA lämna lokalerna ute på Härtsöga , säger Per-Samuel Nisser (M), kommunstyrelsens ordförande.

Läs mer: Många turer kring Hells Angels klubblokal

Nu är den juridisja processen alltså över, och kommunen undersöker med sina juridiska ombud vad man ska göra nu. Men Per-Samuel Nisser är också tydlig med att man kan tänkas agera igen.

– Nu är det en polisiär fråga, men vi och de andra kommunerna i Värmland har kommit överrens om att vi kommer att ställa upp för att motarbeta sådana här grupperingar, säger Per-Samuel Nisser.

Så om de stannar i Karlstad kan ni agera igen?

– Det kommer vi naturligtvis att göra, om polisen vill det, säger Per-Samuel Nisser.

”Kommer att lämna lokalen”

Från Solstadens motorsport är man besvikna, men inte förvånade.

– Det var tråkigt att vi inte fick prövningstillstånd men det var kanske också väntat i viss mån. Högsta domstolen är ju väldigt restriktiv med att dela ut prövningstillstånd, men man kan nu säga i alla fall att den juridiska kampen är slut, säger Ismo Salmi, Solstadens motorsports juridiska ombud.

Det är inte heller några tveksamheter om att man kommer att rätta sig efter beslutet.

– Hells Angels, alltså Solstadens motorsport, kommer att lämna lokalen. Hells Angels är en förening som tvärtemot vad polisen och kommunen hävdar en förening som följer lagar och regler, säger Ismo Salmi.

Lämnar inte Karlstad

Beslutet innebär inte att klubben kommer att lämna Karlstad, bekräftar Ismo Salmi.

– De enda som har tjänat på den här juridiska striden är advokaterna, och de stora förlorarna är Karlstads skattebetalare.

Enligt den här domen ska Hells Angels betala rättegångskostnaderna för kommunen och sina egna, kommer klubben att göra det?

– Det har jag inte tagit någon ställning till och det har jag inte någon information om heller, säger Ismo Salmi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hells Angels klubblokal i Härtsöga

Mer i ämnet