Konstnären Julia Riordan berättar om vad hon vill förmedla med sina målningar. Foto: SVT

Hon skapar en ny berättelse på Finnskogen

Uppdaterad
Publicerad

Laddad med kartongvis med sprayfärgsburkar ger den Arvikabördiga konstnären Julia Riordan gårdsplanen utanför Torsby Finnskogscentrum nytt liv i projektet Skogslivs regi. Hennes konstverk syftar till att skapa nya berättelser i och om Finnskogen.

Ett nästan 60 kvadratmeter stort kvadratiskt område utanför Värmlands museums Finnskogscenter i Lekvattnet har markerats med maskeringstejp. Inne i kvadraten arbetar Julia Riordan koncentrerat med att låta sin berättelse om Finnskogen ta plats på det som var en skolgård innan den blev gårdsplan till ett museum.

– Det här är en del av projektet Skogsliv som ska inspirera till skapandet av nya berättelser om Finnskogen. Den här målningen blir en kontrast till den gängse bilden av området, säger Daniel Olsson som är besöksmålsutvecklare på Värmlands museum.

Skogsliv

Värmlands museum är bara en av flera delägare i det av EU delfinansierade projektet Skogsliv. Övriga aktörer är Klarälvdalens folkhögskola, Region Värmland, Studiefrämjandet, Karlstads universitet och Jordbruksverket. I projektet ber man också allmänheten dela med sig av sin bild av Finnskogen, gärna berättelser ur nu- och närtid.

– Vi utbildar också skogsguider i projektet som kan hjälpa besökare att se det man inte ser utan bakomliggande kunskap, säger Daniel Olsson.

I videon ovan ser du Julia Riordans konstverk växa fram och hör henne berätta om vad hon vill säga med sin målning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.