Hon vill ha vinterkläder

Uppdaterad
Publicerad

De är kommunalt anställda och jobbar utomhus året runt men får till stor del betala sina arbetskläder själva.

Nu har personal på Skåre förskola tröttnat och tycker att kommunen ska betala arbetskläderna.

– Sen sju år tillbaka har vi haft en regn- och vindtät jacka med byxor till. Det vi eftersöker nu är varma vinterkläder. För vi är ute i ur och skur, precis som det står i läroplanen att vi ska vara, säger förskolläraren Lena Tomt.

”Inte drivits”

Lena Tomt på Skåre förskola har lyft frågan om arbetskläder till både facket och uppåt i kommunen men hittills har inget hänt. Kommunen betalar inte för förskollärarnas vinterjackor, skor eller byxor.

– Det är en gammal modell man använt och då har man tyckt det var viktigt att man ska ha tröjor, t-shirts, förkläden och vindtäta och riktiga regnjackor. Men det har inte drivits på från fackligt håll. Jag tror det varierar mycket på skolområdena hur man har prioriterat, säger Niklas Wikström (FP), ordförande för barn- och ungdomsnämnden.

– Det är en fråga för facket i alla kommuner och jag vill påstå att vi tar upp den här frågan varje år i alla kommuner med förvaltningarna för att få det här till stånd. Det finns ingen nationell part att ta upp det här med, säger Mathias Åström, förhandlingschef vid Lärarförbundet.

Jämställdhetsfråga

Personalen på Skåre förskola har utöver vinterkläderna också diskuterat arbetskläder för inomhusbruk eftersom de upplever att de egna kläderna snabbt blir slitna. Det tillsammans med vinterkläderna blir kostsamt.

– Du kan tänka dig när vi ska in och hjälpa 20 barn med smutsiga och blöta galonkläder. Då står vi där med våra privata inomhuskläder.

Hur ser du på att kommunen inte betalar era arbetskläder fullt ut?

– För mig är det en rättvisefråga, kanske också en jämställdhetsfråga, säger Lena Tomt, förskollärare.

Vad tänker du om arbetskläder för vintertid?

Jag är öppen, tycker man det från fackligt håll att man vill prioritera det, så är jag öppen för en diskussion, säger Niklas Wikström (FP), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer