Tågvärden Beatrice Filipsson har utsatts för både verbala och fysiska angrepp. Foto: SVT

Hot och våld mot tågvärdar en del av vardagen

Uppdaterad
Publicerad

Tågvärdar och busschaufförer är speciellt utsatta för hot och våld på jobbet. Nu gör Arbetsmiljöverket en speciell inspektion av 300 arbetsplatser inom kollektivtrafiken.

– Det är ju ett problem med hot och våld ombord på tågen, det ska man inte sticka under stolen med, säger Beatrice Filipsson, från Karlstad, som jobbar som tågvärd åt SJ.

Hon berättar att hon själv blivit utsatt för både verbala och fysiska angrepp. Ett exempel var i samband med en biljettkontroll på tåget.

– Det var en verbal kränkning som får räknas som hets mot folkgrupp. Jag blev ganska chockad eftersom den här personen också valde att slita tag i min tröja och väst, det var väldigt obehagligt, säger Beatrice Filipsson.

Hon har arbetat sju år som tågvärd och säger att hon sett hur klimatet hårdnat.

– Det är definitivt ett hårdare klimat människor emellan, säger hon.

En kollega blev slagen

När vi följer med Beatrice Filipsson på tåget mellan Karlstad och Stockholm får hon veta att dagen innan har en av hennes kollegor blivit slagen av en passagerare.

– Det är inte acceptabelt att det händer. Vilka andra arbetsplatser blir man slagen på? Det ingår inte i vår yrkesroll att vi ska få ta emot glåpord, hot och bli fysiskt påpucklade.

Hellre en kollega än teknik

Hon säger att vissa tåg är värre än andra.

På försök utrustades hon för en tid sedan med en bärbar kamera som skulle kunna aktiveras när hotfulla situationer var på väg att uppstå.

– Hur smart tekniken än är så kan den inte skydda dig, då är det bättre med en extra kollega. Det skulle kännas bättre och tryggare för mig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.