Lova Elkeus och Albert Skogar gick till skolan som vanligt på fredagen. Albert tror att hotet i själva verket är ett dåligt skämt och att det är flera elever som ligger bakom, berättar han för SVT:s reporter. Foto: SVT

Hot om skolskjutning – men elever är på skolan som vanligt

Uppdaterad
Publicerad

Efter hotet mot Sundsta- och Älvkullegymnasiet på torsdagen började fler hot – mot fler skolor – cirkulera på fredagsmorgonen.

Det ursprungliga hotet publicerades under torsdagen i samband med en föreläsning på skolan, i ett särskilt frågeforum som användes av föreläsarna.

På fredagen var det trots det skola som vanligt – men ändå ovanligt, då polis bevakade ingångarna till såväl Sundsta- som Älvkullegymnasiet.

LÄS MER: Hot mot Sundsta-Älvkullen

SVT Nyheter Värmland träffade eleven Lova Elkeus på skolområdet. Hon kände sig inte särskilt rädd från början, men den stora uppståndelsen efter hotet har påverkat henne.

– Det är väl bara någon som vill sprida skräck. Det känns så onödigt, säger hon.

Polis fanns på plats på fredagen, enligt rektorn som en trygghetsskapande åtgärd.

– Vi hälsar elever och personal välkomna nu, polisen finns här på plats och de gör sin egen bedömning av var de ska vara, säger Älvkullens rektor Daniel Skålerud.

Många dök upp – men vissa höll sig hemma

Under fredagsmorgonen var det en strid ström av elever till skolan, även om vissa höll sig hemma.

– Vi har fått meddelanden från elever och föräldrar om att några elever inte kommer till skolan i dag.

Polisen samtalar med Älvkullegymnasiets rektor Daniel Skålerud på fredagsmorgonen. Foto: SVT

Han berättar också att man tagit hotet på största allvar.

– Vi har gjort bedömningen ihop med polisen att ha en vanlig skoldag, sen tar vi naturligtvis den här typen av hot på allvar. Så klart har vi också mött en del oro, det är inte kul när något sånt här inträffar. Många drar så klart paralleller till händelser som inträffat både i Sverige och utomlands. Det är fruktansvärt, säger Daniel Skålerud.

Senare på fredagen dök det upp uppgifter om att ytterligare skolor i Karlstad mottagit hot – läs mer om det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.