Hovrätten: ”Därför döms inte föräldrarna för äktenskapstvång”

Uppdaterad
Publicerad

Hovrättsrådet Anna-Karin Karlbom vid Hovrätten för Västra Sverige förklarar varför rätten dömde föräldrarna till villkorlig dom och friade mannen.

– Det är bara bevisat i målet att det är föräldrarna som har tvingat flickan till detta.

För att få mannen fälld hade åklagaren behövt bevisa att mannen också utnyttjat flickans utsatta belägenhet. 

Så mannen visste inte om att flickan inte ville?

Försök till äktenskapstvång i Värmland

– Nej så tolkar vi det, säger Karlbom.

Äktenskapskontrakt, bröllopsfest och samlag

Åklagaren ville att hovrätten skulle döma för fullbordat brott, det vill säga äktenskapstvång och inte försök till äktenskapstvång som tingsrätten gjorde. Men hovrätten ändrade istället domen till förberedelse till äktenskapstvång.

– För att kunna döma till fullbordat brott krävs att man har utnyttjat flickans utsatt belägenhet, och det finner vi styrkt. När det gäller äktenskapet ska det vara en äktenskapsliknande förbindelse enligt reglerna som gäller i gruppen. I det här fallet är det muslimer från Syrien.

Hon fortsätter:

– Då gäller ett äktenskapskontrakt, en bröllopsfest och ett samlag, som vi förstått det. Det är bara bevisat att flickan är förlovad och att man skrivit ett äktenskapskontrakt, säger Anna-Karin Karlbom.

Vill lämna saken bakom sig

Pappans försvarare Lars Sohlvik har idag pratat med sin klient.

– Nu har ju saken prövats av två instanser så då får man godta deras bedömning och tolkning av kontraktets betydelse, säger Lars Sohlvik.

Hur tog din huvudman domen?

– Han är införstådd med domen och nu vill han lägga det bakom sig och gå vidare.

Inget liknande

Rätten var enig men målet är ovanligt enligt Karlbom och hon har aldrig dömt i ett liknande mål.

– Det finns inte att titta på, inga tidigare domar, ingenting liknande. Det är svårt när man gör någonting för första gången men det var ett viktigt mål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försök till äktenskapstvång i Värmland

Mer i ämnet