Götetorps skola förstördes i en brand på nyårsafton 2015. Foto: David Hårseth

Hovrättsdom för Götetorpsbranden

Uppdaterad
Publicerad

Tingsrätten valde att fria ungdomarna som misstänktes för branden i Götetorpsskolan på nyårsafton.

Hovrätten meddelade i sin dom i dag och går på Tingsrättens linje.

Strax före klockan 16 på nyårsafton kom larmet in till SOS: Byggnaden där både Götetorpsskolan och Götetorps förskola i Skoghall fanns stod i brand. 

Räddningstjänsten kämpade för att få kontroll på lågorna som hotade sluka hela byggnaden. Vid 20.30-tiden berättade räddningsledaren på plats att branden var under kontroll och att man lyckats rädda matsalen och en förskoledel, men två tredjedelar av byggnaden var totalförstörd.

Götetorpsbranden

Anlagd brand

Det stod snabbt klart för räddningstjänsten att det verkade röra sig om en anlagd brand. Två killar och en tjej i 17-20-årsåldern åtalades vid Värmlands tingsrätt misstänkta för grov allmänfarlig vårdslöshet. Enligt åtalet skulle de ha flyttat en soptunna till en plats under ett tak på skolan och sedan smällt fyrverkeripjäser i tunnan. Det började då brinna i tunnan och branden spred sig till skolans tak. Totalt orsakade branden enligt åtalet skador för cirka 14 miljoner kronor.

Friades i Tingsrätten

Tingsrätten menade att det inte gick att utesluta att det kan ha varit andra ungdomar som placerade soptunnan på den plats den var uppställd när branden startade och att det därför inte kunde bevisas att det var de två misstänkta ungdomarna som startat branden. Alla tre misstänka friades därför från anklagelserna. Åklagaren valde att överklaga domen till Hovrätten där domen alltså meddelades idag.

LADDA NER VÅR APP: Så får du dina lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Götetorpsbranden

Mer i ämnet