Götetorpsskolan som brann under nyårsafton 2015. Foto: SVT

Götetorpsskolan byggs upp

Uppdaterad
Publicerad

Hammaröpolitikerna backar från förslaget om en storskola. Istället kommer Götetorpsskolan att byggas upp igen.

Det beskedet lämnades av kommunen på en presskonferens nu på förmiddagen.

– Vi har lyssnat på kritiken, säger Per Aspegren (S), kommunstyrelsens ordförande i Hammarö kommun.

Beslutet innebär att förslaget om storskolan dras tillbaka, att Götetorpsskolan byggs upp och nuvarande struktur behålls.

Kommunfullmäktige kommer ändå ta upp frågan om folkomröstning.

Götetorpsbranden

Majoriteten S, C och V är överens i frågan.

Oppositionen i kommunen har länge varit starkt kritiska till förslaget om en enda stor högstadieskola för 750 barn. Efter beslutet i dag gör företrädare från de fyra oppositionspartierna i kommunen ett gemensamt uttalande: ”Vi varnade majoriteten för att driva igenom inriktningsbeslutet om storskola med så liten majoritet och dessutom med stora interna splittringar. Nu är majoriteten väldigt pressade och hoppas kunna styra frågan om skollokalerna utan ett inriktningsbeslut.”

Detta var förslaget

I våras röstades majoritetens inriktningsförslag gällande ett nytt stort högstadium igenom. Förslaget gick bland annat ut på att det skulle bli ett gemensamt högstadium på gamla Hammarö utbildningscenter, att Hammarlunden skulle renoveras och blir en ren F-6-skola och att Lillängsskolan då skulle avvecklas.

Brann ned på nyårsafton

Efter beslutet har kommunen fortsatt utreda vidare kostnader och även tittat på en tidsplan för skolförslaget – ett förslag som man nu alltså backar i från. Till skillnad från de flesta andra kommuner handlar skolproblematiken på Hammarö om att skapa plats för ett ökat antal elever.

Götetorpsskolan brann ned på nyårsafton år 2015. Tre ungdomar troddes ha orsakat branden och misstänktes för grov allmänfarlig vårdslöshet, men de friades både av tingsrätten och hovrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Götetorpsbranden

Mer i ämnet