Hundar kan kissa sönder en lyktstolpe på bara fyra år. Foto: TT

Hundkiss stor fara för lyktstolparna

Uppdaterad
Publicerad

Under en inventering i höstas visade det sig att 1300 av Karlstads kommuns lyktstolpar kan vara farliga. Nu anlitar man ett företag för att kontrollera så att de inte ramlar ned. En av de stora problemen är hundarnas kiss.

– Den här ska tas bort, det är en dålig stolpe, säger Peter Bengtsson och pekar på en stolpe på Philgrensgatan i Karlstad.

Han har hand om det test av lyktstolpar och fästen som just nu genomförs i Karlstad. Totalt kommer testföretaget som kommunen anlita att kontrollera 1 300 av kommuens totalt 18 500 belysningsstolpar.

Kan falla ned

– Generellt i Sverige ligger vi långt efter med underhåll. Den vanligaste missuppfattningen är att när man bara tittar med ögonen på stolparna så konstaterar man att de är dåliga och måste bytas. När vi gör en närmare besiktning av de som vi gör när vi belastar dem med vindlastsimulering så upptäcker man att de inte är så dåliga som man tänkt, säger Peter Bengtsson.

Vilka är riskerna om man inte sköter om lyktstolparna?

– Risken är att de ramlar ned, sen har man elfaran. Ligger en stolpe ned när man tänder upp anläggningen och inte säkringen fungerar så har man plötsligt något som är strömförande vilken inte är särskilt lämpligt.

Dyrt att byta stolpar

Att byta ut en stolpe kostar omkring 10 000 kronor, därför görs kontrollerna löpande för att inte behöva byta ut alla samtidigt.

Att väder och vind sliter på stolparna är inte förvånande, men en stor bov i dramat är faktiskt hundkiss.

– Man har gjort beräkningar som visar att man kan pinka ned en parkstolpe på fyra år ungefär. Det är faktiskt så illa, säger Peter Bengtsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer