Foto: TT

Hundratals värmländska barn kan ha fått fel diagnos

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, riktar kritik mot ett privat utredningsbolag som utrett runt 500 barn i Värmland. Det rapporterar P4 Värmland.
Bolaget anlitades av dåvarandet Landstinget i Värmland och kritiseras för bland annat brister i journalföring och för bristande utredningsmetoder.

Bolaget Utredningskompaniet utredde barn för neuropsykiatriska diagnoser, som till exempel ADHD och autism, på uppdrag av dåvarande Landstinget i Värmland 2015-2016.

– När jag läser hela beslutet så framträder för mig en bild att utredningarna på det här företaget har gått på löpande band. Att man har använt samma mall för alla patienter, säger Sven Román till P4 Värmland. Sven Román är barnpsykiatriker och anmälde bolaget för två år sedan.

IVO skriver i beslutet, som P4 Värmland tagit del av, att det är svårt att förstå vad bedömningarna baseras på och Sven Román säger till radion att han uppskattar att mellan 30 och 50 procent av de utredda barnen fått fel diagnoser.

– Vi har aldrig en idiotsäker metod för att ställa de här diagnoserna och det gäller alla, säger Sebastian Cordova, enhetschef på Utredningskompaniet, till P4 Värmland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer