Häng med på en coronaanpassad gymnastiklektion på Norrstrandsskolan i Karlstad och hör vad barnen och deras lärare tycker om läget. Foto: SVT

Hur coronasäkrar man inomhusgympan? Häng med på en lektion

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i våras har skolorna haft sina idrottslektioner utomhus för hålla dem coronasäkra. Nu flyttar Norrstrandsskolan i Karlstad och många andra skolor in undervisningen igen på grund av årstiden, samtidigt ökar smittspridningen i länet. Går det att ha coronasäker undervisning?

Läraren Soran Afrasiabi på Norrstrandsskolan berättar att det krävs ett nytt tankesätt och mycket planering och samtidigt är det inte lika många som tänker på smittan nu som i våras märker han.

– I våras kände jag att många stannade hemma från skolan och de var lite oroliga, men nu har de vant sig och tar inte jättemycket hänsyn. Man får ofta påminna om att det inte är över.

Häng med på en coronaanpassad gymnastiklektion på Norrstrandsskolan i Karlstad och hör vad barnen och deras lärare tycker om läget.

Idrott inne eller ute? Hur ser det ut på era barns skolor?

Tack för era svar! Nu stänger vi chatten.

Mia • Så länge inga tydliga regler införs för skolorna, samt viteföreläggande, så kommer vi inte ha smittsäkra skolor i vårt land!

Ingrid • Det är inte som vanligt så varför ska vi bete oss som vanligt??????

Pappa till Högstadiebarn. • Men med luftburensmitta där aersolerna ökar vid kraftig andning och symtom sannolikt blir värre om smittdosen hamnar lång ner i lungan måste de här vara en extrem arbetsmiljö risk för ffa. lärarna givet att barn inte får lika svåra syntom. Döremot måste risken för att barn smittas och drar hem infektionen öka kraftigt. Det här är så lpngt ifrån den tyska rekomendationen man k. komma. I Tysklan.ör det nu flreskrifter på att mm i alla klassrum ska vädra med korsdrag tre gåbger per timme. Hur kan Sverige vara så annorlunda? Varför fortsätter man inte utomhus???

Hej, tack för ditt inlägg. Varje land gör sin egen bedömning och som vi sett skiljer sig den åt.

I Sverige har uppenbarligen ansvariga experter inte ansett att de tyska åtgärderna är verksamma.

Du kan läsa mer om Folkhälsomyndighetens skolråd här:

https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/verksamheter/information-till-skola-och-forskola-om-den-nya-sjukdomen-covid-19/forebyggande-atgarder-i-for--och-grundskola/

Mia • I mina barns skola så arbetar de inte förebyggande, förutom lite extra städning. Så det är därför ingen skillnad på gympan nu.
Det är underligt att skolorna själva får bestämma om/hur de ska ta hänsyn till smittspridning eller inte, det känns väldigt otryggt för barnen, oss föräldrar samt skolpersonal i riskgrupp. Personalen får inte ens information när smitta konstaterats på skolan. Varför införs inte tydliga regler för skolorna, om tex avstånd i klassrummen och i matsalen och matsalskön, och för personalen vid möten?

Malin • Barnen har nu innegympa med ombyte och dusch då man anser att det ska vara ok enl FHM. Känns så där för barn kan bli smittade. Och framförallt nu när de vuxna kan vara hemma med Covid men barnen får gå i skolan

Nicke • Mina barn har haft gympa utomhus tills nyligen då de är mestadels inomhus. Men de byter inte om och duschar inte. Tycker det känns som dom inte får tillräckligt med fysisk aktivitet.

Sophia • Vad jag förstått så blir inte barn direkt smittade, så därav ser jag inte problemet med inomhusgymnastik. Skulle det däremot handla om tonåringar är det väl skillnad.

Linda • På mitt barns skola har de nyligen flyttat in. Hur coronasäkert det är exakt det vet jag inte. Men med tanke på att de spenderar hela dagen tillsammans i klassrum, kramas på rasten och hänger på fritids så kan rimligen inte gymnastiken utgöra någon avgörande skillnad för eventuell smittspridning. Mitt i all denna ”skit” och alla uppoffringar som vi och många andra gör så är jag ändå oerhört tacksam för att vi försöker hålla det som så vanligt som möjligt för barnen. Tänk så många barn som skulle må dåligt annars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet