Foto: SVT

Hur dum kan man bli?

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Hur dum kan man bli? Hur dum som helst tydligen. Jävla pucko. Vilken idiot, inte klok i huvudet. Skäms, din parasit. Känner du igen de här orden? Säkert. De – eller andra, liknande, har säkert dykt upp i ditt flöde på sociala medier. Kanske har du skrivit dem själv.

Tomas Skoglund

Redaktionschef och ansvarig utgivare

Vi människor tycker olika. Det har vi alltid gjort. Och det är såklart bra. Utan att olika ståndpunkter fick brottas mot varandra skulle vi säkert fastna helt och inte utvecklas ett dugg.

Men det har hänt något med hur vi bemöter varandra och varandras åsikter. Argument har bytts mot påhopp, diskussioner mot konflikt.

Krönikor av Tomas Skoglund

Meningarna i början av denna text har jag saxat ur kommentarer på SVT Nyheter Värmlands Facebooksida den senaste veckan, kommentarer som vi har raderat eftersom de inte handlar om sak utan om person.

”Vi lever i en tid som kännetecknas av mer fiendeskap än motståndarskap”, säger Tomas Mitander, statsvetare vid Karlstads universitet i en intervju med SVT Nyheter Värmland idag.

Det är säkert många saker som har lett till att klimatet har hårdnat. Sociala medier gör det lättare att tycka och tänka i tryggheten bakom tangentbordet – på gott och ont. Men även vi inom de traditionella medierna har också ett stort ansvar. Dels genom att hålla våra egna ytor på sociala medier fria från hat och påhopp, men kanske framför allt genom att tänka lite mer på vad vi själva publicerar.

Vi har länge jobbat efter en nyhetsdramaturgi där konflikten är i centrum:

1.       Intervjua en person som tycker en sak.

2.       Intervjua en annan person som tycker tvärtemot.

3.       Filma så att det ser ut som att de står vända mot varandra, och klipp ihop så att det liknar en boxningsmatch.

4.       Se där – toppinslaget i kvällens sändning är klart.

Många gånger är det så vi gjort, medvetet eller omedvetet. Finns det ingen konflikt så finns det ingen nyhet. Självklart kan en konflikt vara en nyhet, men vi vill också försöka oss på ett annat sätt att berätta om människors olika uppfattningar. Vi vill medverka till att människor som tycker olika träffas och pratar med varandra – och lyssnar på varandra. Vi vill försöka att oftare bygga mer på fakta och förståelse än tyckande och konflikt.

Ett sätt är vårt projekt om polariseringen i landet, som vi kallar Sverige Möts och som inleds idag. Vår förhoppning är att människor med olika åsikter om frågor som polariserar Sverige ska vilja mötas och lyssna till varandras argument. Målet är inte att folk ska bli överens och tycka likadant, utan att vara med och skapa engagemang och givande samtal mellan människor.

Om du vill vara med och träffa någon som tycker annorlunda än du – gå in här och anmäl dig! Kanske kan vi tillsammans komma ett steg närmare ett klimat där vi låter våra olika åsikter mötas, både pratar och lyssnar, kanske inte blir sams, men visar varandra respekt.

Under hösten kommer vi att återkomma till satsningen Sverige möts. Har du tankar och idéer om vad vi bör ta upp, belysa eller granska? Skicka ett mejl till mig!

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Krönikor av Tomas Skoglund

Mer i ämnet