Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) uppmanar allmänheten att ha en viss förberedelse för krissituationer. Är du förberedd? Foto: TT

Hur förbereder du dig för ett strömavbrott?

Publicerad

Är du förberedd inför ett långt strömavbrott eller litar du på att myndigheter och samhälle tar hand om dig? Har du bunkrat upp förrådet med vatten och konserver eller är det att ta det för långt? Skriv till oss i SVT:s chatt!

SVT rapporterade · Hur förbereder du dig för ett strömavbrott?

Så många bra tips ni har skickat in! Tack så mycket för i dag. Nu stänger vi kommentarsfältet för denna gång. Glöm inte att skicka era nyhetstips till varmland@svt.se
07.49
Kamin och vedspis, mycket ljus och tändare, uppvevbar radio, egen brunn, flera laddade powerbanks. Köp alltid en extra konserv/rispåse/liknande när du handlar!
07.49
Två, alltid fulladdade, powerbanks, en fulladdad reservmobil med de viktigaste telnr (behövs ju normalt ändå eftersom mobiler inte har så många års hållbarhet och kan krascha när som helst)
Tändstickor, ljus, stormkök, vatten i dunk och flaska (köpt flaskvatten har längre hållbarhet) frystorkad mat, ser till att bilen alltid har bensin plus en reservdunk
07.49
Ha alltid minst en ficklampa och batterier hemma
08.07
Ett axplock av vad jag har : 100 liters ryggsäck med 2-mannatält,sovsäck,liggunderlag,helgjuten yxa, knivar, multiverktyg, powerbanks+2 bärbara solcellspaneler med USB-portar, dynamoradio, ficklampor, stormkök ved, anteckningsblock+bläck&blyertspennor+suddgummi, kortlek, mountain bike samt kunskap hur allt används.
Om någon undrar:bor i lägenhet i Göteborg.
08.23
Boverket vill försvåra för folk att installera vedspisar i sina hem, samtidigt som man ska vara redo för krisen. Moment 22.
08.50
Vatten är väldigt viktigt. Jag byter vatten i dunkarna i februari varje år, då är vattnet som kallast och renast i kranen. Håller sig då drickbart i ett år. Har jobbat i VA branschen många år och kan lova att vid ett utbrett strömavbrott kommer kommunerna inte kunna ställa ut tillräckligt med vatten till alla. Ett vattenfilter, spritkök m bränsle, extra mat, vevradio och lite annat smått och gott ger familjen en ökad trygghet.
09.07
Jag är ochså förberedd så att vi klarar oss ca en vecka. Vi bor utanför stan i villa så då är det generellt lättare att klara sig än mitt i stan.
Det som slår mig är något annat!
Har gemene man ochså konstaterat att det på sistone är mycket prat om elförsörjningen?
Min son var ochså drabbat av stormen i Roslagen och fick bo hos oss, så vi vet hur det känns, med rädslan att huset kan frysa sönder.
Jag tycker all prat om elförsörjningen ger känslan av att något är PÅ GÅNG, antingen vill man förbereda befolkningen att främmande makt tar över när som helst tex via syber, eller so spelar man elbolagen i händerna för avgiftshöjningar. Eller både och.

Då är det riktig bra att hela Sverige är datoriserad så till max.
Tänk bara vad du gör utan din mobiltelefon!
Du kan inte åka kommunalt, inte göra bankärenden, inte ringa.
Husets larm är utslagen, värmepumpen fungerar inte och nu ska alla ha elbilar.
För att nämna några.

Mycket märkligt, att regeringen vill att allting ska fungerar med el och data, men samtidigt ska vi vi räkna med att leva som stenåldersmänniskor!
Borde inte all infrastruktur rustas upp.
På 90 talet när nätavgiften infördes, så
fick vi veta att elnäten skulle förnyas med dessa nya pengar.
Frågan är vårt gick pengarna?
09.20
Vi har vedspis så vi klarar värmen och matlagningen hur bra som helst. Konstigt att myndigheter klagar på folkets beredskap och samtidigt förbjuder installation av begagnade vedspisar.
09.51
Det uppmanas att man ska ha pengar hemma, men kommer vi att kunna handla då fler och fler butiker vägrar att befatta sig med kontanter? Någon som vet?

FM ska ju stängas ner, 2022 var det väl. Kommer då alla vevradios/batteriradios att fungera? Någon som vet?

Vidare uppmanas alla att skaffa sig ett friluftskök. Det är bra. Frågan är hur många som är ovana vid dessa. Tänker på brandrisken. Alla har ju inte varit scouter. Vet folk om hur mycket brandfarlig vätska de får ha hemma, samt var det ska förvaras. Någon som vet?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Strömlöst Sverige

Mer i ämnet