Följ med in i de övergivna husen i Persberg norr om Filipstad: ”Det är ingen bra plats att vara på – framför allt inte för barn”. Foto: SVT

Hyreshus i Persberg överges efter konkurs – blir ”herrelösa”

Publicerad

Övergivna hus har blivit ett allt större problem för många glesbygdskommuner. I Filipstad får fenomenet nu en helt ny dimension när två hyreshus övergivits efter en konkurs. Husen blir nu ”herrelösa” – helt utan ägare.

De förfallna hyreshusen på Skummeråsvägen i Persberg norr om Filipstad har länge varit ett bekymmer för kommunen, som försökt förmå fastighetsägaren att åtgärda förfallet.

Husen överges

Nu har ägarbolaget försatts i konkurs, och husen överges nu bokstavligt talat helt och hållet.

– Vi abandonerar dem. De blir osålda och därmed herrelösa fastigheter när konkursen avslutats, säger konkursförvaltare David Lindberg.

Vem äger husen då?

– Det är ingen som äger dem då.

Hus utan ägare

För kommunen är situationen problematisk. Husen saknar formell ägare efter konkursen, och det finns ingen motpart att ställa några krav till.

– Vi vill att husen rivs. De är både en olägenhet för de närboende, och en livsfarlig lekplats för barn, säger Henric Forsberg, som är byggnadsinspektör på kommunens miljö- och stadsbyggnadskontor.

Följ med in i de övergivna husen i Persberg norr om Filipstad: ”Det är ingen bra plats att vara på – framförallt inte för barn”. Foto: SVT

Att hus överges är visserligen inget nytt problem i Filipstad. Totalt finns ett 30-tal fastigheter, framför allt småhus och villor, som står tomma sedan ägarna lämnat dem när de inte gått att sälja. 

Men hus som helt saknar ägare – det har man inte varit med om tidigare.

– Jag hade inte alls hört talas om att man kan göra så. Det låter väldigt märkligt att man bara kan gå ifrån det man inte vill ha i en konkurs, säger Henric Forsberg.

Marken saknar värde

Enligt konkursförvaltare David Lindberg är så kallad abandonering inget vanligt förfarande vid en konkurs, men i det här fallet anser han att man inte haft något val.

Inte bara husen, utan även marken de står på saknar värde.

– Tyvärr har den inget värde på den orten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.