Foto: SVT arkiv

I dag kommer domen för Härtsöga

Publicerad

I dag klockan 11 kommer domen i Hovrätten om Karlstad kommun har rätt att vräka mc-klubben Hells Angels från deras gård i Härtsöga, strax utanför Karlstad.

Tvisten gäller huruvida kommunen kan vräka klubben från gården, eftersom Hells Angels-klubben Solstadens motorsport inte har hållit gården försäkrad.

Värmlands tingsrätt gav i en dom från december 2015 kommunen rätt, men domen överklagades, och nu ska alltså Hovrätten ge sin syn på saken.

Flera turer

Karlstads kommun köpte gården på exekutiv auktion 2013 med planen att säga upp MC-klubben som hyresgäst, men en miss i uppsägningen – en anvisning var uppsägningen kunde överklagas saknades, och klubben kunde stanna i lokalerna efter att både tingsrätt och hovrätt gett klubben rätt. Karlstads kommuns uppsägning av hyresavtalet var ogiltigt eftersom det i uppsägningen saknades denna mening om att man kunde vända sig till Hyresnämnden för medling. Kommunen dömdes då att betala rättegångskostnaderna för klubben på drygt 68 000 kronor.

Turerna har sedan dess fortsatt. Det har gjorts flera olika juridiska prövningar, både om Karlstad kommun hade rätt att köpa Hells Angels lokal på Härtsöga, och vad som i övrigt gäller. Och dagens dom handlar om försäkring av lokalerna. Kommunen hävdar att eftersom Solstadens Motorsport inte har försäkrat fastigheten, som klubben hyr av kommunen, har de brutit mot hyresavtalet och kan sägas upp. HA-klubben Solstadens Motorsport hävdar att en försäkring är fastighetsägarens och inte klubbens ansvar. Efter en lång rättslig tvist fick kommunen igenom sin vilja.

Överklagade Tingsrättens beslut

Värmlands Tingsrätt beslutade i decemeber 2015 att klubben kan vräkas eftersom den inte hållit gården försäkrad. Tingsrätten skrev i sin dom att det enligt hyresavtalet är Solstaden som hyresgäst som ska hålla fastigheten försäkrad. Fastigheten har enligt rättens bedömning varit oförsäkrad i vart fall sedan kommunen inträdde som hyresvärd. Klubben ska därför enligt domen också ersätta Karlstads kommun för dess rättegångskostnader med 320.670 kronor. Men domen överklagades till Hovrätten, som idag klockan 11 meddelar sin dom.

Detta har hänt

Visa

14 maj 2013: Karlstad kommun köper klubblokalen i Härtsöga vid exekutiv auktion för 3,1 miljoner kronor.

11 juni 2013 : Kommunen säger upp sina hyresgäster HA-klubben Solstadens Motorsport.

2 januari 2014: Kommunen stämmer klubben för att de inte försäkrat fastigheten – vilket de menar krävs enligt hyresavtalet – och annars är skäl för uppsägning. Klubben menar att det är fastighetsägarens ansvar att försäkra fastigheten.

4 mars 2014: Dom i tingsrätten: Karlstads kommuns uppsägning av hyresavtalet var ogiltigt. Detta eftersom det i uppsägningen saknades en mening om att man kunde vända sig till Hyresnämnden för medling. Kommunen döms att betala rättegångskostnaderna för klubben på drygt 68 000 kronor.

21 mars 2014: Karlstads kommun överklagar tingsrättens dom.

22 december 2014: Hovrätten slår fast att uppsägningen är ogiltig.

15 december 2015: Tingsrätten ger Karlstads kommun rätt att säga upp MC-klubben för att klubben inte försäkrat lokalerna.

5 januari 2016: Solstadens Motorsport överklagar Tingsrättens dom.

10 juni 2016: Högsta Domstolen slår fast att Karlstads kommun gjorde fel vid uppsägningen av klubben, och får därför inte vräka klubben från gården i Härtsöga

16 december 2016: Hovrätten prövar tingsrättens dom gällande vem som ska försäkra lokalerna.

18 januari 2017: Hovrätten ska meddela sin dom gällande försäkringsfrågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hells Angels klubblokal i Härtsöga

Mer i ämnet