Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
På Djurskyddet i Karlstad, där man tar emot hemlösa katter varje vecka, välkomnar man förslaget om ID-krav Foto: SVT

Djurskyddet i Karlstad om att ID-märkning av katter kan bli ett krav

Publicerad

En ny statlig utredning föreslår att det ska bli ett krav att ID-märka sin katt. Djurskyddet i Karlstad är positivt till förslaget.

Sedan länge är det obligatoriskt att hundar ska vara ID-märkta men det samma har inte gällt för katter. Nu kan det bli ändring på det. I en ny statlig utredning föreslås att det ska bli obligatoriskt för kattägare att ID-märka sina katter, även så kallade ladugårdskatter.

Syftet är att minska problemen med hemlösa katter. Enligt utredningen finns det idag cirka 100 000 hemlösa katter i Sverige.

Djurskyddet i Karlstad är positivt

På Djurskyddet i Karlstad, där man tar emot hemlösa katter varje vecka, välkomnar man förslaget om ID-krav och tror att det är jätteviktigt.

– Det handlar om att höja kattens status, den ska vara likvärdig mot hundar. Katter ska inte vara slit- och slängdjur som man kan göra vad som helst med, säger Maria Berg på Djurskyddet Karlstad.

Förbjudet att överge husdjur

Sedan den 1 april i år är det förbjudet att överge sina husdjur, men då många katter är omärkta är det svårt att veta vem ägaren är. Detta hoppas man också komma till rätta med med den nya lagen.

Lagen föreslås börja gälla den 1 januari 2021 och förslaget ska nu ut på remiss.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer