Foto: SVT

Idag avgörs Bäckalunds skolas framtid

Uppdaterad
Publicerad

Kommunfullmäktige i Sunne ska i kväll fatta beslut om framtiden för Bäckalunds skola. Den politiska majoriteten i Sunne har föreslagit att skolan och förskolan i Bäckalund ska avvecklas till hösten och att eleverna ska flyttas till Östra skolan i Sunne och Lysviks skola.

Sunne kommun beställde förra året en utomstående utredning av grundskolans organisation. Utredningen utgick ifrån kvalité, tillgänglighet och kostnadseffektivitet och resulterade i fyra förslag. Ett av förslagen som utredningen kom fram till var just att avveckla Bäckalunds skola och flytta eleverna till Östra skolan i Sunne samt Lysviks skola.

Bakgrunden till förslaget är bland annat att det under lång tid har varit svårt att rekrytera lärare till skolan och att man haft problem med arbetsmiljön på skolan.

– Som centerpartist slår jag förstås vakt om en decentraliserad skola, men det finns helt enkelt inte förutsättningar för en likvärdig utbildning på Bäckalunds skola så detta är ett nödvändigt beslut, har Freddy Kjellström (C),  ordförande i bildningsnämnden tidigare sagt till SVT.

Nedläggningsförslaget som tidigare behandlats i bildningsutskottet och i kommunstyrelsen har dock väckt protester bland boende på orten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.