Foto: SVT

Kommunstyrelsen tog beslut om Bäckalund – kommer att avvecklas

Uppdaterad
Publicerad

Skolan och förskolan i Bäckalund kommer att läggas ner, det beslutet tog kommunstyrelsen i Sunne under tisdagen.

– Vi har gått på skolutredningens alternativ ett. Bäckalunds skola och Bäckens förskola kommer att avvecklas från och med höstterminen 2019, säger Gunilla Ingemyr (C), kommunstyrelsens ordförande.

Sunne kommun beställde förra året en utomstående utredning av grundskolans organisation. Utredningen utgick ifrån kvalité, tillgänglighet och kostnadseffektivitet och resulterade i fyra förslag.

Det ena förslaget som utredningen kom fram till var just att avveckla Bäckalunds skola och flytta eleverna till Östra skolan i Sunne samt Lysviks skola. Det här har nu kommunstyrelsen sagt ja till.

Av de elva i kommunstyrelsen sade åtta ja (S, C, L och M) och tre var reserverade mot beslutet (Hela Sunne, V och SD).

– Sådana här beslut är alltid svåra och tunga, det är mycket känslor. Men vi har ett stort utredningsmaterial så jag känner mig trygg att vi har tagit rätt beslut, säger Gunnilla Ingemyr.

”Dialog med föräldrarna”

Det är ännu oklart vart barnen kommer att gå, större delen kommer att gå i Sunne medan några kommer att gå i Lysvik.

– Det här kommer att bestämmas i dialog med föräldrarna, säger Gunilla Ingemyr.

Efter vårterminen kommer skolan och förskolan i Bäckalund att avvecklas om kommunfullmäktige tar samma beslut den 11 mars.

– Det blir nog en diskussion där också, säger Gunilla Ingemyr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.