Förslag i Sunne att Bäckalunds skola ska läggas ner Foto: SVT

Förslag att Bäckalunds skola läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Skolan och förskolan i Bäckalund i Sunne kommun läggs ner till hösten enligt ett förslag från den politiska majoriteten. Skolans nuvarande 32 elever erbjuds istället plats på Östra skolan i centrala Sunne, eller Lysviks skola.

Även förskolebarnen erbjuds plats på Östra förskolan eller Barnens Hus i Lysvik.

Sandra Andersson är mamma till tre barn 7, 9 och 11 år gamla som alla går på skolan och trivs. Hon är besviken på förslaget att skolan ska läggas ner.

– Det har tidvis varit mycket problem på skolan, men nu är det rätt bra och jag tror barn mår bäst i en mindre skola, säger hon. 

Stora problem

Bäckalunds skola har under flera år haft stora problem med att rekrytera behöriga lärare och arbetsmiljön på skolan. Hösten 2017 var samtliga fyra lärare sjukskrivna en period.

– Vi har inga långtidssjukskrivningar bland lärarna på Bäckalund längre, men visst har det spelat in att enheten haft problem, säger Freddy Kjellström (C), ordförande i bildningsutskottet.

Redan idag går närmare hälften av skolbarnen bosatta i området i andra skolor. Och det senaste året har ett tiotal elever som gått på Bäckalund självmant valt att byta till en annan skola. Bland förskolebarnen bosatta i området är valet av andra förskolor ännu större.

Valt andra skolor

– Av barnen födda 2013-2017 har mellan 50 och 80 % valt andra förskolor, konstaterar Freddy Kjellström.

Men Sandra Andersson som bor nära Bäckalunds skola vill inte att hennes barn ska bussas till tätorten och tycker att det redan idag går för många barn på Östra skolan i Sunne.

– Barn mår inte bra i stora klasser. Det är mer familjärt i en mindre skola och med färre barn i en klass kan man mer ta hänsyn till individuella behov.

Utomstående utredning

Sunne kommun beställde förra året en utomstående utredning av grundskolans organisation. Utredningen utgick ifrån kvalité, tillgänglighet och kostnadseffektivitet och resulterade i fyra förslag. Ett av förslagen som utredningen kom fram till var just att avveckla Bäckalunds skola och flytta eleverna till Östra skolan i Sunne samt Lysviks skola.

– Som centerpartist slår jag förstås vakt om en decentraliserad skola, men det finns helt enkelt inte förutsättningar för en likvärdig utbildning på Bäckalunds skola så detta är ett nödvändigt beslut, säger Freddy Kjellström.

Förslaget ska tas upp i bildningsutskottet den 11 februari, i kommunstyrelsen den 26 februari med ett slutgiltigt beslut i kommunfullmäktige den 11 mars.

Hållbar skolorganisation

– Sunne kommun behöver skapa en långsiktigt hållbar skolorganisation som kan erbjuda eleverna likvärdig utbildning. Kvalitet i kombination med en attraktiv arbetsmiljö för skolpersonalen är viktigt för att ge våra elever de bästa förutsättningarna, säger Freddy Kjellström.

Ett informationsbrev om förslaget och den politiska processen har idag gått ut till vårdnadshavare för barn och elever på förskolan och skolan i Bäckalund. Föräldramöten och mera information kommer att ges när beslutet är definitivt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.